Hur undviker jag anemi?

Anemi gravid

6899
Animi Gravid

Blodbrist under graviditeten kan bero på många olika faktorer. Brist på röda blodkroppar och blodfärgämnet hemoglobin hör till den allra vanligaste anledningen och beror på att din kropp i första hand ser till att fostret får det som behövs. När din egen blodvolym ökar blir det svårt för kroppen att hinna i kapp och bristen uppstår.

Röda blodkroppar har som uppgift att transportera syra till blodet och alla kroppens organ. Det järnhaltiga ämnet hemoglobin är den viktigaste beståndsdelen i de röda blodkropparna och fångar upp och transporterar syret från lungorna ut till kroppens celler.

Vid för lågt antal röda blodkroppar och/eller brist på hemoglobin har man oftast låga järnnivåer eller vitaminbrist och man kan känna sig helt dränerad på energi och uppleva en rad andra symtom.

Symtom för anemi under graviditeten

Hur har vi listat ett antal symptom som kan yttra sig som du drabbats av anemi:

  • Trötthet
  • Andfåddhet
  • Huvudvärk
  • Öronsusningar
  • Yrsel
  • Nedsatt immunförsvar

Anemi under graviditeten

I vanliga fall får man via kosten i sig alldeles lagom av vitaminer och järn men under graviditeten blir det svårt att tillfredsställa det ökade behovet enbart genom att äta allsidigt.

För att hjälpa kroppen på traven med den viktiga produktionen av röda blodkroppar och hemoglobin är järn- och vitamintillskott väldigt effektivt.

För allra bäst upptag av järn rekommenderas även ett tillskott av C-vitamin, som hjälper kroppen att tillgodogöra sig järnet.

Bra att veta om anemi 

Järn

  • Hjälper kroppen att producera nytt blod
  • Finns i bl.a. kött, kyckling, fisk, spenat, baljväxter och sirap.
  • Upptas bäst av kroppen ihop med C-vitamin

Vitamin B12

  • Vattenlösligt vitamin
  • Krävs för tillverkning av röda blodkroppar
  • Återfinns i animaliska produkter som kött, fisk, ägg, lever och skaldjur
  • Finns vegetabiliskt i alger som Chlorella och Spriulina och en del berikade spannmålsprodukter

Folsyra/B9

  • Vattenlösligt vitamin
  • Krävs för produktion av röda blodkroppar
  • Finns i frukt, bär, grönsaker, baljväxter, kål, gröna bladgrönsaker, lever/leverpastej, och fullkornsprodukter