Så fungerar delamning

Delamma / Delamning

47312
Flaskmatning vid delamning

Om man vill kombinera bröstamning med flaskmatning är det viktigt att veta hur flaskan påverkar amningens funktion.

Vad är delamning? 

Att delamma är att kombinera amning och ersättning. Ofta kan man göra detta för att det inte finns tillräckligt med bröstmjölk, för att det är bekvämt eller för att man håller på att dra ner på amningen. Att kombinera amning och flaskmatning är inte helt lätt.

Ju mer ersättning du ger, desto mindre mjölk kommer dina bröst producera eftersom produktionen hålls igång av barnets drickande. Ett barn som får ersättning låter det ofta gå längre mellan måltiderna, varpå det kommer bli mer sällan som han eller hon dricker från ditt bröst.

Delamning och flaskmatning

Flaskan kan därmed konkurrera ut bröstet, så det är viktigt att ha balans mellan flaskan och bröstmjölken, inte bara för att produktionen minskar utan även för att dina bröst kanske inte är beredda på en abrupt omställning varpå mjölken kan stocka sig och brösten kännas spända när de är fyllda med mjölk.

Om du delammar på så vis att du pumpar ut din egen mjölk och ger på flaska kommer din produktion hållas igång bättre samtidigt som mjölken töms ur dina bröst och trycket minskar.

Det är också bra att veta att flödet ur flaskan är snabbare än ur brösten, barnet behöver inte arbeta lika mycket för att mjölken ska rinna.

Faktum är att barnet använder två olika metoder när de dricker från bröstet eller ur flaskan. När de suger på bröstet använde de tungan och masserar med utdragande rörelser ut mjölken, vilket de inte gör när de dricker ur flaska. Denna omställning i sugmetod kan vara förvirrande och det är inte alla barn som lyckas växla mellan dessa två utan problem. Om barnet är väldigt litet är det vanligt att det vägrar det ena alternativet. Barn är vanemänniskor precis som vuxna och det kan ta lite tid att introducera något nytt. Om barnet vägrar att ta flaskan kan du försöka efterlikna er vanliga amningsposition som möjligt och lirka med nappflaskan i stället för bröstvårtan, hellre än att ge barnet flaskan rakt uppifrån.

Dock är det inte säkert att barnet blir förvirrat av att få bröstet ersatt av något annat, men det är ändå bra att känna till i förväg hur det kan bli.

Läs även: Flaskmata istället för att amma / 5 amningstips för nyblivna mammor

Delamning när du ska sluta amma

Om delamningen är ett steg mot att sluta amma helt är det ändå bra om nedtrappningen sker gradvis. Det vill säga; låt barnet få mer bröst än flaska till en början och jämna successivt ut skillnaderna.

Att delamma kan pågå ganska länge om man så vill. Om man är väl förberedd på hur man gör för att undvika att bröstmjölken sinar kan brösten fungera som näringskälla ett bra tag framöver och bidra till barnets välmående och behov av närhet, samtidigt som flaskmatning blir ett praktiskt komplement i vardagen.

Läs även: När det är dags att sluta amma