Det här händer i gravidvecka 1-3

Detta händer när du är gravid i vecka 1-3

63010

Ungefär 12-16 dagar före beräknad menstruation har ägglossning skett och ett ägg har vandrat upp längs den ena av de två äggledarna. Befruktning har ägt rum i äggledaren efter samlag eller insemination då spermierna simmat upp med hjälp av slidsekret som är både tunnare och mer genomskinligt vilket underlättar för färden mot ägget. 

Tips! Klicka här för att –> prenumerera på vår youtube-kanal

Gravid vecka 1-3

Fusionen av ägget och spermien är runt graviditetsvecka 1-3 en anhopning av celler som förökar sig snabbt medan de fortsätter sin färd genom äggledaren och vidare till livmodern som är ungefär lika stor som ett litet päron. Inuti livmodern har det befruktade ägget ännu ingen koppling till mammans blod utan förser sig själv, med hjälp av gulsäcken, med den näring som behövs fram tills att moderkakan bildats.

Redan nu i graviditetsvecka 1-3 kan du känna av ömmande bröst, illamående och molvärk i magen. Dessa symtom påminner om de som många kvinnor känner av före menstruationen därför är det svårt att redan nu avgöra om du är gravid eller inte, baserat enbart på dessa symtom.

Läs även: Graviditetsvecka 4