Det här händer i gravidvecka 1-3

Detta händer när du är gravid i vecka 1-3

106691

Ungefär 12-16 dagar före beräknad menstruation har ägglossning skett och ett ägg har vandrat upp längs den ena av de två äggledarna. Befruktning har ägt rum i äggledaren efter samlag eller insemination då spermierna simmat upp med hjälp av slidsekret som är både tunnare och mer genomskinligt vilket underlättar för färden mot ägget. 

Tips! Klicka här för att –> prenumerera på vår youtube-kanal

Gravid vecka 1-3

Fusionen av ägget och spermien är runt graviditetsvecka 1-3 en anhopning av celler som förökar sig snabbt medan de fortsätter sin färd genom äggledaren och vidare till livmodern som är ungefär lika stor som ett litet päron. Inuti livmodern har det befruktade ägget ännu ingen koppling till mammans blod utan förser sig själv, med hjälp av gulsäcken, med den näring som behövs fram tills att moderkakan bildats.

Redan nu i graviditetsvecka 1-3 kan du känna av ömmande bröst, illamående och molvärk i magen. Dessa symtom påminner om de som många kvinnor känner av före menstruationen därför är det svårt att redan nu avgöra om du är gravid eller inte, baserat enbart på dessa symtom. Läs om tidiga symptom på graviditet.

Att tänka på i vecka 1, 2 och 3

När du är gravid i vecka 1-3 har du precis blivit gravid. Redan nu är det viktigt att du tänker på din hälsa. Försök redan nu att äta nyttigt och tar du inte redan tillskott av folsyra så bör du börja snarast möjligt. Gravidvitaminer kan också vara bra. Se till att röra på dig och motionera. En graviditet är en kämpig period som kommer att underlättas av att du har en god grundfysik. Nikotin, droger och alkohol ska du genast sluta med.

Läs även: Graviditetsvecka 4