8 tecken på att du har ägglossning

Tecken / symtom på ägglossning

105742
Tecken på att du har ägglossning

Det finns tecken och symtom som avslöjar att du ska ha ägglossning. De är inte helt lätta att känna igen och det är inte heller säkert att alla tecken för ägglossning stämmer in på just dig. Faktum är att de flesta kvinnor inte har någon som helst aning om när de har ägglossning.

Nedan har vi listat 8 tecken på ägglossning. Om du kan lära dig att känna igen de gemensamma tecknen för ägglossning nedan, så kan det hjälpa dig att förutsäga när ägglossningen sannolikt kommer att inträffa.

Här kan du räkna ut din ägglossning.

8 tecken / symtom på ägglossning

 1. Slemmet i livmoderhalsen förändras
  När du är nära ägglossningen producerar din kropp mer östrogen, vilket gör att livmoderhalsslemmet blir elastiskt och klart, som äggvita. Denna konsistens hjälper spermierna att lättare ta sig fram till ägget som släpps under ägglossningen. För att känna igen skillnaderna så bör du regelbundet kontrollera och titta på det slem som bildas i underlivet.
 2. Förhöjt luktsinne
  Vissa kvinnor märker av ett mer känsligt luktsinne under den senare halvan av en normal menstruationscykel. Detta kan vara ett tecken på ägglossning. Under din mest fertila metod är din kropp förberedd för att vara mer attraherad av det manliga hormonet.
 3. Ömma eller känsliga bröst
  Ett tecken på ägglossning är att brösten ofta blir känsliga. Detta kan påverka hela bröstet eller bröstvårtan. Orsaken till känsligheten är hormonförändringarna som äger rum i kroppen när det är dags för ägglossning.
 4. Lättare smärta i bäcken eller buk
  Vissa kvinnor kan faktiskt känna av sin ägglossning och om så är fallet, är det ett säkert tecken på ägglossning. Vanligtvis märks detta som en lätt värk eller smärta i underlivet (eller bakåt ryggen till), vanligtvis på ena sidan eller den andra (inte samma sida varje gång). Upplevelsen, som heter Mittelschmerz, kan vara mellan några minuter och några timmar. Du kan även få en lätt vaginal blödning eller bli illamående samtidigt som du känner en kort och lätt smärta.
 5. Flytning eller urladdning
  En brun urladdning eller flytning under ägglossningen är normalt, även om det inte är vanligt. Detta tecken på ägglossning kan uppstå som en del i ägglossningsprocessen, vilken resulterar i en liten blödning. När blod blir äldre blir det brunt, vilket är anledningen till att vaginalutsläppet kan sträcka sig från rött till mörkt brunt.
 6. Ökad sexlust
  Vissa kvinnor märker att deras sexlust ökar under ägglossningen, vilket kan vara moder naturs sätt att se till att vi håller arterna levande och bra! Sexlusten kan dock påverkas av nästan vad som helst, även om du tar ett glas vin eller bara är på humör. Tecknet är därför inte helt säkert.
 7. Förändringar i livmoderhalsen
  Under ägglossningen kan din livmoderhals bli högre, mjukare och mer öppen. Du kan kontrollera din livmoderhals tillsammans med ditt slem för att hitta tecken på ägglossning. Det kan dock ta tid att lära känna skillnaderna och detta är ofta svårare än att försöka hitta  de andra tecknen som nämns ovan. Precis före ägglossningen blir livmoderhalsen mjukare, som att röra på dina läppar, men efter ägglossningen kommer den att bli hårdare, mer som att röra på nässpetsen.
 8. Illamående
  En del kvinnor upplever att de blir illamående i samband med ägglossningen. Detta tillhör inte de mest vanliga symtomen, men det är heller inte ovanligt. Illamående är även ett känt symtom för graviditet och kan upplevas redan tidigt. Kanske förväxlar du ägglossning med graviditet och är redan gravid.

Läs även om: Ägglossningstest

Tips: Med ägglossningstest kan du lättare ta reda på när du har ägglossning. Köp prisvärda och pålitliga test på Testlagret.se.

De som läste om symtom på ägglossning läste även mer om när man har ägglossning samt om testade vår ägglossningskalender för att räkna ut sin ägglossning.