Vilken sittvagn är bäst?

3546

När tidningen Råd & Rön testade elva vagnar var det bara en vagn som klarade deras kemikalietest. Och det är även den vagn som kostar mest.

Det är mycket att tänka på vid ett barnvagnsköp. Behoven ska kartläggas och den ska passa in i livsstilen och miljön. Men som förälder vill man inte heller utsätta sina barn för onödiga kemikalier.

Tidningen Råd & Rön har testat elva sittvagnar för stadsmiljö (det vill säga att vagnen har små, rörliga hjul som är bra får trånga utrymmen) och har även utökat sina kemikalietester, vilket ledde till att endast en vagn som klarade testet. Just kemikalieinnehåller drar nämligen ner det totala betyget. Kemikalierna som testpanelen letade efter var: flamskyddsmedel, PAH, ftalater, klorparafiner, organiskt tenn, fenoler och formaldehyd.

Sittvagnarna är till för barn mellan 6 månader upp till 4 år och de flesta vagnar kan även kompletteras med en liggdel. Notera dock att de inte har testat liggdelen. Alla vagnar kan man fästa babyskydd på chassit, något som många föräldrar uppskattar. När man köper en ny vagn får man också tänka på att det är mycket som ska köpas till, trots att priset från början är ganska högt.

De övriga vagnarna klarade de andra testerna med gott delbetyg, även om alla vagnar är dyra. Enligt Råd & Röns test hade sex av vagnarna kemikalier på handtaget, men inget i materialet som är nära barnet. Andra saker som tidningen tagit in i det sammanlagda resultatet är förvaringsutrymmet. På vissa är de svåra att nå eller för små.

Bäst i test:
Stokkes Xplory 4
Pris:
Cirka 9000 kronor.
Tidningen fann inga spår av de kemikalier som de letade efter. Liggdel kan köpas separat och maxvikt är 15 kilo.

Sämst i test:
Silver Cross Pioneer
Pris:
Cirka 7000 kronor
Tidningen hittade mycket höga halter av flamskyddsmedel i textilerna och även i handtaget. Liggdel ingår och maxvikt är 25 kilo.

Källa: Råd & Rön