Lutealfas

Vad är Lutealfas och när inträffar den?

8547
Lutealfasen mens

Vad är Lutealfas och när inträffar den?

Lutealfasen är den del av menscykeln som börjar med ägglossningen och slutar med att mensen kommer. Detta är den andra fasen i ovarialcykeln av menstruationscykelns fyra faser.

Enligt karolinska institutet så definieras Lutealfasen som:

”Den period i menstruationscykeln som följer ägglossningen och som kännetecknas av gulkroppsutveckling, ökad progesteronproduktion i äggstockarna och progesteronutsöndring via livmoderslemhinnans epitel. Lutealfasen börjar med ägglossningen och slutar med att menstruationen inleds.”

Källa: https://mesh.kib.ki.se/term/D008183/luteal-phase

Vad är Lutealfasen?

Lutealfasen är en del av kvinnas menscykel. Fasen börjar med ägglossning och slutar med mensens första dag. I kroppen så sitter gulkroppen kvar, och skrumpnar, på äggstocken under hela fasen och producerar måttliga mängder östrogren och ännu mer progesteron. Längden på Lutealfasen avgörs av gulkroppens överlevnadstid. När gulkroppen dör, vilken inträffar om du inte blivit gravid, så får du mens. Om du blir gravid är det gulkroppen som kämpar vidare ändå till dess att moderkakan har utvecklats och tar över arbetet med syre och näringstillförsel till fostret.

Hur lång är Lutealfasen?

Enligt en studie gjord med hjälp av appen Natural Cycles så över 120 000 användare och deras menstruationscykler analyseras. Denna Data visar att den genomsnittliga lutealfasen var 12,4 dagar. Enligt den generella information som bygger på tidigare forskning så anges längden på lutealfasen normalt som 12-16 dagar, med ett genomsnitt på 14 dagar.

Mer om Lutealfasen

  • I slutet av lutealfasen kan du få PMS-symptom
  • I genomsnitt är fasen 14 dagar
  • Under lateralfasen ökar din förbränning, men även din aptit
  • Under den luteala fasen stiger nivåerna av progesteron i kroppen
  • En kort lutealfas kan göra det svårare att bli gravid

Hur beräknar man sin Lutealfas?

För att veta hur många dagar ens Lutealfasen är så behöver man veta när man har ägglossning. Vissa kvinnor känner till detta men för de flesta är det svårt att veta exakt vilken dag ägglossningen inträffar. Du kan då använda ett ägglossningstest för att räkna ut när din ägglossning börjar (här kan du köpa ägglossningstest). När du vet startdag för din ägglossning så räknar du dagarna fram till första mensdagen och får fram hur lång din lutealfas är.

Läs även: Implantationsblodning / 8 tecken på ägglossning

Källa: Bull JR, et al. NPJ Digit Med. 2019;2:83.