Tecknen som kan visa att du är gravid

Graviditetstecken - tecken på att du är gravid

181377
Tecken på graviditet
Tidiga tecken på graviditet

Det finns många tidiga tecken på graviditet. Vissa tecken på graviditet är vagare än andra, men tillsammans kan det betyda att du är gravid. Vi har listat de vanligaste tidiga graviditetstecknen att hålla utkik efter.

Här hittar du även jätte tidiga graviditetstecken.

15 tecken på att du är gravid

Här nedan listar vi 15 olika graviditetstecken som kan tala om att man är gravid:

Kissnödig ofta – Tecken 1 på att du är gravid
Ett tidigt graviditetstecken är när man märker att man är kissnödig oftare än vanligt. När man blir gravid belastas njurarna och mer urin hamnar i urinblåsan. Detta beror på att blodmängden i kroppen ökar. Känslan av kissnödighet uppträder ofta nattetid då all vätska som dagtid har samlats i ben och fötter letar sig tillbaka in i blodomloppet när kroppen ligger ner. En del nätter kan man behöva stiga upp flera gånger och även dagtid kan man märka av ett mer frekvent behov av att kissa. Se till att dricka ordentligt med vatten så att kroppen inte torkas ut. Även om man tänker att det kommer leda till ytterligare urinträngningar så är det nödvändigt.

Trötthet – Tecken 2, ett tidigt tecken på graviditet
Många kvinnor känner av en obeskrivlig trötthet tidigt i graviditeten. De stigande hormonerna  i kombination med att kroppen arbetar för fullt med allt det nya som händer inuti gör att man kan känna sig utmattad, somna tidigare än vanligt och vara allmänt orkeslös. Detta är helt normalt och brukar avta så småningom när kroppen vant sig vid hormonförändringarna. I den mån man har möjlighet är det en god idé att lyssna på sin kropp och vila när det behövs. Graviditetsresan har precis börjat och det är många månader kvar, så slappna av, minimera antalet måsten och gör det som känns bra för stunden.

Illamående – Tecken 3, på att du är gravid
Ett klassiskt tidigt graviditetstecken som många får uppleva i mer eller mindre utsträckning är illamåendet och olustkänsla inför viss typ av mat, dryck eller doft och ibland helt obefogat. Illamåendet märks oftast på morgonen men kan likväl dyka upp under dygnets alla timmar. Den ökade halten av graviditetshormoner gör att man blir extra känslig men illamående brukar oftast upphöra inom tre månader.

Ömma bröst – Tecken 4, ett tidigt graviditetstecken
Redan tidigt i graviditeten inträffar förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen och beror på de ökade halterna av hormonerna progesteron, östrogen och prolaktin. Ett av de allra första tecknen på graviditet brukar vara ömmande bröst. Det känns ungefär likadant som det gör dagarna innan mens. Storleken på brösten kan också skvallra om en pågående graviditet och även detta kan till en början påminna om premenstruella känningar.Kvinnor som från början har små bröst kan märka av en tydlig storleksökning i ett tidigt skede, medan kvinnor som har stora bröst sedan tidigare inte känner av någon markant storleksförändring ännu. Kanske märker man också av att de fina näten av blodådror på brösten framträder mer än normalt, liksom att vårtgårdarna mörknar på grund av pigmentförändringar och de små upphöjningarna blir tydligare. Alla bröstförändringar under graviditeten är individuella och det är inte alla som märker av några stora förändringar även om det är det vanligaste.

Läs även: Så fungerar ett graviditetstest

Förhöjd kroppstemperatur – Tecken 5 på graviditet
Den basala kroppstemperaturen brukar vara förhöjd vid tiden för ägglossning. Om ägget befruktas, och man med andra ord är gravid fortsätter höjningen att ligga kvar under hela graviditeten. Det handlar inte om någon feber utan är en lätt höjning på ungefär en halv grad. Om man mätt sin basala temperatur regelbundet även innan graviditeten och märker att ägglossningstemperaturen inte sjunker som den brukar, kan detta vara ett tidigt tecken på graviditet.

Förstoppning och uppsvällde – Tecken 6 på att du är gravid
Kroppens intensiva produktion av kvinnliga könshormoner påverkar matsmältningssystemet och kan göra att man i början av graviditeten känner sig uppblåst och trög i magen.
Hormonerna minskar rörelserna i tarmen. Försök dricka mycket vatten och äta fiberrik mat, detta underlättar för tarmarbetet.

Yrsel – Tecken 7, graviditetstecken
Om man känner sig ovanligt yr eller svimfärdig kan detta vara ett tidigt graviditetstecken. I början av graviditeten börjar blodtrycket att sjunka. De som sedan tidigare haft lågt blodtryck påverkas allra mest, särskilt efter att ha stått upp länge eller reser sig hastigt. Blodtrycket brukar stabiliseras under tidens gång och kontrolleras regelbundet på MVC.

Känsligt luktsinne – Tecken 8, graviditetstecken
Ett förhöjt luktsinne är ett vanligt tecken på att något är på gång. Det är inte helt klarlagt varför luktsinnet påverkas av graviditet med en del förklarar det som en urgammal försvarsmekanism som hindrar kvinnor från att få i sig sådant som inte är bra för fostret. Detta kan vara en fördel vad gäller cigaretter, alkohol, toxoplasmer i kött, och till och med frukt som besprutats med bekämpningsmedel. Det förändrade luktsinnet kan dock reagera på allt möjligt, inte bara sådant som är skadligt. En del står inte ens ut med doften av sin partner under den första tiden, eller lukten av mat som de egentligen tycker om. Vissa kvinnor få s.k. doft-cravings, d.v.s. begär efter en viss doft, likt de begär som uppstår kring mat och dryck. Luktsinnet brukar stabiliseras efterhand.

Nidblödning – Tecken 9 på att du är gravid
När det befruktade ägget fäster i livmoderväggen kan det uppstå en minimal blödning. Fästningen sker ungefär vid perioden för beräknad menstruation, eller några dagar tidigare, vilket kan göra att man tror att det är mensen som kommit när man i själva verket är i de allra första veckorna av sin graviditet. Den väldigt sparsamma blödningen är inte farlig (läs mer om nidblödning).

Metallsmak i munnen – Tecken 10 på graviditet
Tidigt i graviditet kan man uppleva en ovanlig smak av metall i munnen. Vad detta beror på är inte helt säkert, men det finns teorier om att metallsmaken beror på att tandköttet blir känsligare under graviditeten, vilket i sin tur gör att tandköttet blöder lättare. Metallsmaken brukar försvinna så småningom.

Magont – Tecken 11, på att du kan vara gravid
Mensvärk och magont i tidig graviditet påminner mycket om varandra. Värken är molande och dova, och centrerade till nedre delen av magen och korsryggen. Värken beror på att livmodern växer snabbt redan i ett tidigt skede och är oftast inte farlig. Det kan kännas skönt att lindra med värmedyna, ett varmt bad eller avslappnande massage.

Huvudvärk – Tecken 12, ett svårt tecken att känna igen
Hormonförändring i form av ökat progesteron kan ge upphov till huvudvärk. Även om huvudvärken kan vara olidlig ska du undvika läkemedel med acetylsalicylsyra som t.ex. Magnecyl och Ipren. Satsa hellre på paracetamolbaserade huvudvärkstabletter. Frisk luft och mycket vatten, samt rätt kroppshållning kan motverka att huvudvärken förvärras.

Utebliven mens – Tecken 13, ett tydligt tecken på graviditet
Den mest talande ledtråden för graviditet är just utebliven menstruation, framförallt om du brukar ha mens regelbundet. Menstruation uppstår när ett av de 400 000 ägg som finns i kvinnans äggstockar sedan fosterstadiet, förblir obefruktat. Ägget stöts då ut, tillsammans med livmoderslemhinnan som vid tiden för ägglossningen tjocknat för att ta emot ett eventuellt befruktat ägg. Det obefruktade ägget och livmoderslemhinnan kommer ut i en blödning. När blödningen uteblir innebär det således att ägget blivit befruktat och därmed ska vidare till livmodern.

Läs även: Jag upplever mensliknande smärtor – är jag gravid?

Humörförändringar – tecken 14, graviditetstecken
De humörsvängningar som uppstår till följd av rusande hormoner i kroppen är ett vanligt tecken på graviditet och kan lätt förväxlas med de humörförändringarna man känner av innan menstruation eftersom de påminner om varandra. När hormonerna är i omlopp kanske man har ovanligt nära till gråt, eller pendlar intensivt mellan olika känslor. I ena stunden kan man känna sig lyckligare än någonsin för att i nästa sekund få ett raseriutbrott. Humörsvängningar är helt naturliga men kan naturligtvis vara påfrestande, särskilt om man ännu inte vet varför de uppstår. Avslappning kan vara välgörande för ett pendlande humör, likaså förståelse ifrån omgivning. Passa på att tala om vad du behöver, hur du känner och vad du vill i en stund när du känner dig på gott humör så blir det lättare för omgivning att förstå dig när känslorna svallar.

Postivt graviditetstest – tecken 15, det mest säkra tecknet

Det mest säkra tecknet på att du är gravid är ett positivt graviditetstest. De flesta graviditetstest idag är mer än 99% säkra. Det innebär att om ett test visar att du är gravid så är du också det.

Här kan du beställa gratis graviditetstest.