Förlossningsdepression

Förlossningsdepression

7771
förlossningsdepression
förlossningsdepression

Förlossningsdepression drabbar ungefär 1 av 10 föräldrar. Förlossningsdepression är en otrolig jobbig depression som kan brista ut av många anledningar, det kan vara allt från att du inte känner någon kärlek för ditt nyfödda barn, stress som påverkas av problem som blir större efter förlossningen och att man tvivlar på sig själv som mamma.

Vad är förlossningsdepression, varför blir man drabbad, hur vet du om du är drabbad, hur kan man bli av med förlossningsdepression och om din partner kan också få förlossningsdepression är några av de saker vi kommer ge svar på idag.

Vad är förlossningsdepression?

Förlossningsdepression drabbar ungefär 1 av 10 föräldrar. Förlossningsdepression sker sker oftast under det första halvåret efter förlossningen och kan vara riktigt jobbig. Denna typ av depression kan pågå ett bra tag men går oftast över efter några veckor till några månader. Förlossningsdepression är ganska enkelt förklarat en depression som du får för att det har hänt någon livsförändring i ditt liv eller att du helt enkelt inte klarar av den press som sätts på dig. En lindrigare form av förlossningsdepression kallas ibland för baby blues.

Varför drabbad man av förlossningsdepression?

Förlossningsdepression är en väldigt jobbig depression som är väldigt svår att hantera. Det kan vara så att den lilla bebisen som du har väntat på i 9 månader inte betyder någonting för dig, du känner helt enkelt inget speciellt för din lilla bebis. Visst är det konstigt men för många är de tyvärr så.

Känner ingen kärlek för de nyfödda barnet?

Man kan bli drabbad av en förlossningsdepression av många anledningar, det kan var som jag nämnt att du inte känner den kärleken för ditt nyfödda barn som man ”ska” göra. Det kan även vara den stora stressen och pressen du sätter på ditt psyke. Detta gör du då man ofta förväntar sig att det skulle vara kul och mysigt att ha ett litet barn men de man inte tänkte på var att det inte alltid är positivt och mysigt utan väldigt ofta är krävande och tröttsamt. Man blir då lätt besviken när sina förväntningar var så långt ifrån sanningen. Detta kan som nämnt påverka ditt psyke och sätta stor press på dig och kan då bli drabbad av en förlossningsdepression. Sömnlösa nätter och månader där du aldrig tänker på dig själv påverkar också ditt psyke väldigt mycket. 

Läs även: Anknytningen

Problem i livet sen innan?

De är även väldigt vanligt att du som har problem sen innan enklare får förlossningsdepression. Detta för att du redan har denna stressen och pressen i ditt bakhuvud som ligger där och puttrar men nu istället börjar koka då problem enkelt förstärks efter din förlossning. Det kan vara alla möjliga problem som man har men kan Tex vara problem med din ekonomi eller problem med ditt förhållande. Detta gör då att förlossningsdepressionen träder fram. För att du helt enkelt inte orkar pressen och stressen som sätts på dig.

Är jag en bra mamma?

Förlossningsdepression kan också ha att göra med hur mycket stöd du får av dina nära och kära men även att man tvivlar på sin förmåga att vara en mamma, att man helt enkelt inte känner sig redo.

Hur kan man motverka förlossningsdepression?

Förlossningsdepression är inte något man kan ta bort innan man fått de egentligen men man kan förbereda sig på en förlossningsdepression.

Motverka förlossningsdepression genom förberedelser

Förbered dig på en förlossningsdepression vilket då gör att du vet vad som kommer ske och du vet hur du kan jobba med detta. Detta gör då att du inte får lika stor stress och press på dig och kan då lugna dina nerver under denna jobbiga depression då du är förberedd. 

Läs på i förväg om förlossningsdepression

Läs på vad förlossningsdepression är så du vet om att det kan hända och hur det händer. Det är även bra att veta att förlossningsdepression är vanligt förekommande efter en förlossning. 

Ha din ekonomi på plats

Det är också viktigt att försöka ha sin ekonomi på plats och ha sina relationer med nära och kära på en bra sida då man enkelt kan förstora problemen efter förlossningen. 

Påverkas mitt barn av förlossningsdepression

Att ditt barn påverkas av din förlossningsdepression kan tyvärr vara sant. Din relation med ditt barn kan påverkas då du lider av en förlossningsdepression. Din förlossningsdepression kan störa ert band och det är därför väldigt viktigt att söka hjälp om du har detta problem. Ju tidigare du får hjälp ju tidigare får du och ditt barn en bättre relation vilket kommer påverka ditt barns framtid positivt.

Hur vet du om du är drabbad?

Vanliga symptomer på förlossningsdepression kan vara:

Sömnproblem – Sömn är något som man inte får mycket av i början. Du ligger och väntar in nästa skrik.

Nedstämdhet – Du är ofta ledsen eller har svårt att visa glädje, du gråter också ofta utan anledning och har bristande självförtroende.

Dåligt band med din bebis – Känner du att ni inte har så bra band, de finns inget mellan er, sök då hjälp. De är de bästa alternativet.

Skiftar i vikt enkelt – Du börjar äta oftare, godare och på ovanliga tider men samtidigt kan du även tappa aptiten. Det är från person till person.

Energilös – Du har inte mycket energi att lägga på någonting längre.

Koncentrationssvårigheter – Du har svårt att koncentrera sig och fokusera på en sak.

Pengar – Du slösar ofta mer pengar för att du ska må bra, oftast på väldigt onödiga saker.

Dålig mamma – Du känner dig som en dålig mamma, att ditt barn förtjänar bättre.

Ensam – Du är ofta rädd att vara ensam då man kan ha en tanke på att skada barnet eller dig själv.

Rädd – Du har svårt att köra bil, ta bussen, cykla eller gå ut över huvudtaget

Hur kan man bli av med förlossningsdepression?

Förlossningsdepression går oftast över av sig själv efter ett par veckor eller månader. Men det bästa är självklart att söka hjälp för att reda ut vad som händer och för att arbeta mot förlossningsdepressionen. På detta sätt kan du må bättre snabbare och samtidigt förstå dig på depressionen vilket gör att du är mer förstående och tänker inte på förlossningsdepressionen lika mycket. 

Ta gärna med din partner eller förklara för din partner hur det ligger till. Skicka texter som denna till din partner så han eller hon förstår sig på hur jobbigt det är för dig. Detta är väldigt viktigt då du verkligen behöver någon som är vid din sida och stöttar dig. Allt detta gör så att man blir förberedd och kan då klara av allt mycket bättre och mycket enklare. Mitt bästa tips är att söka hjälp så tidigt som möjlig, för dig själv, din partner men framförallt ditt barn. 

Din partner kan också få förlossningsdepression.

Förlossningsdepression drabbar inte bara dig utan även din partner. Det är faktiskt ungefär lika vanligt att din partner får förlossnings depression som de är att du får det. 

Det kan ofta vara jobbigare för din partner att få förlossningsdepression då han eller hon inte har samma stöd bakom sig.  Oftast tar inte din partner detta på allvar utan tror mer att de är en fas som snart går över. Det är viktigt att ta detta på allvar, om man inte skulle göra de kan även bandet mellan partnern och barn bli sämre och då kan barnet påverkas av detta i framtiden. Tips till partnern är att om du känner igen dig på några punkter, sök hjälp precis som din partner. Ta förlossningsdepression på allvar.