Blodpropp – vanligare hos gravida

16580
Blodpropp gravid

Risken för trombos, blodproppar, är en åkomma som drabbar tre-fem gånger fler gravida än ickehavande kvinnor. Blodproppsrisken kvarstår upp till sex veckor efter förlossningen och då framförallt i samband med kejsarsnitt eller kraftig blodförlust.

En blodpropp uppstår när blodet levrar sig och bildar en propp inuti ett blodkärl, och blockerar venerna. När detta sker blir det svårare för blodet att passera genom blodkärlet.

Varför ökar risken för blodpropp?

Den ökade risken för trombos beror bland annat på den genomsnittliga viktuppgången på 10-12 kg som kroppen utsätts för under graviditeten. Viktuppgången ökar trycket på venerna i benen, den vanligaste kroppsdelen att få blodpropp i.

Dessutom ökar blodmängden i kvinnans kropp med 20 % för att fostret ska få tillräckligt med blod. Blodet som produceras är tjockare än vanligt för att undvika förblödning vid förlossningen vilket blir ytterligare en påfrestning för venerna som transporterar blodet.

Även trycket på venerna i bäckenområdet från både det växande barnet och livmodern kan bli en riskfaktor. När barnet och livmoder pressas mot venerna kan blodflödet mot hjärtat hämmas.

Trombos går ibland att förebygga med hjälp av mycket fysisk aktivitet som får igång blodcirkulationen samt stödstrumpor som förstärker den pumpeffekt vaderna har när de drar ihop sig.

Vanliga symtom vid blodpropp under graviditeten:

  • Svullnad och värmekänsla
  • Tyngdkänsla och värk
  • Lätt feber
  • Ömma och mer synliga blodkärl