Barnets första dygn i livet

Barnets första dygn i livet

11615
Nyfödd första dygnet

Nyfödda barn sover otroligt mycket den första tiden, det tar på krafterna att födas och uppleva livet för allra första gången. Titt som tätt vaknar de till för att äta. De är vakna en liten stund och återgår sedan till sin sömn.

Det första dygnet med ett barn

Den första mjölken de får dricka finns i mammans bröst redan innan själv förlossningen. Mjölken kallas för råmjölk och består av specialkomponerad sammansättning av mineraler, vitaminer, proteiner och antikroppar. Råmjölken är lite vitgul till färgen och ganska tjock och fet.

Ju oftare barnet får amma desto snabbare kommer mammans fortsatta mjölkproduktion igång. Barnet mår dessutom bra av den livsviktiga närheten och värmen från huden. Barnet bryr sig inte så mycket om vem närheten och värmen kommer ifrån, det kan lika väl vara pappan eller någon annan som tillhandahåller den biten.

Det nyfödda barnet är fortfarande lite ovant vid att andas genom näsan vars passager dessutom är väldigt trånga och små, och kan därför ge ifrån sig små grymtande ljud och andas lite oregelbundet i början.

Under det första dygnet kommer barnet både kissa och bajsa. Det första bajset, barnbecket, är mörkt, nästan svart och kan också skifta lite i grönt och har seg konsistensen. Om du ammar kommer barnets bajs så småningom att bli mer grynigt, lite löst, ganska ljust och dofta ganska fränt.

Efter två-tre dygn kommer barnet att bli allt hungrigare. Råmjölken kommer nämligen i rätt sparsamma doser tillskillnad från den kommande bröstmjölken.

Är man förstagångsförälder kan man kanske bli lite stressad av att inte ännu kunna erbjuda mer rikliga portioner, men barnet får sig i allt det behöver än så länge genom råmjölken.

När mammans bröstmjölksproduktion tagit fart kommer barnet förmodligen sluka varenda droppe och mer därtill, en lättnad för både barnet och föräldrarna.

När barnet är två dygn gammal görs ett PKU-test som syftar till att upptäcka medfödda sjukdomar i ämnesomsättning eller sköldkörtelhormonbrist. Provet tas genom ett stick i fingret och resultat skickas hem till föräldrarna när det analyserats om det påvisas något onormalt.