Förvärkar

Förvärkar

50787
Förvärkar
Förvärkar

Förvärkar kan komma tidigt och det är inte alls säkert att förlossningen sker samma dag. När det är förvärkar du upplever så blir magen normalt hård en stund för att sedan mjukna igen. Förvärkar är dock ett tecken på att det snart är dags.

Vad är förvärkar?

Förvärkar är de värkar som kommer när förlossningen närmar sig. Ofta övergår de i förlossningsvärkar inom ett par dygn. Den fas där du har regelbundna förvärkar som gör ont, men utan att livmoderhalsen öppnar sig, kallas för latensfas. Förvärkar kan pågå i timmar utan att vare sig komma tätare, hålla i längre eller göra mer ont.

Skillnad mellan förvärkar och sammandragningar

Sammandragningar kommer tidigare under graviditeten och övergår när kroppen är redo för förlossning till förvärkar. Förvärkarna håller ofta på allt från några timmar till ett par dygn innan de går över i förlossningsvärkar. Det är olika hur man upplever förvärkar men här nedanför har vi försökt att beskriva hur de känns.

Hur känns förvärkar?

Förvärkar börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. I början är de oregelbundna för att sedan komma allt mer regelbundet och bli starkare och kraftigare allt eftersom tiden går. Ofta känns och upplevs förvärkar som ett tryck neråt och gör ofta ont. Smärta kan också sprida sig ut i korsryggen, ungefär som vid kraftig mensvärk.

Varför får man förvärkar?

Det finns flera olika orsaker till att förvärkarna sätter igång, men anledningen till varför man har dem är för att kroppen tränar inför förlossningen. Livmodern, som är en stor muskel, drar ihop sig och slappnar av. På detta sätt förbereder sig kroppen för en förlossning. Förvärkar kommer sent i graviditeten, oftast efter vecka 37. Har du känningar tidigare än så är det sannolikt sammandragningar.

Här listar vi några saker som kan göra att förvärkarna sätter igång eller att de tillfälligt blir mer intensiva:

  • Stress. Har du haft en dag med mycket stress så är det inte ovanligt att förvärkarna känns värre framåt kvällen.
  • Urinvägsinfektion. Detta kan ibland vara orsaken till sammandragningar eller förvärkar. Misstänker du detta så ska du lämna ett urinprov.
  • Förstoppning. Förstoppning och även hemorrojder är vanligt under graviditeten och kan göra så att du känner av förvärkar.
  • Efter sex, och framför allt efter en orgasm, är det inte ovanligt att kroppen reagerar med sammandragningar eller förvärkar. Vid andra smärtor eller om du blöder så bör du rådfråga din barnmorska.

Läs även: Förvärkar blandas lätt ihop med mensvärk under graviditeten.

Hantera förvärkarna bättre

Att ha förvärkar kan vara jobbigt och smärtsamt. Det har visat sig att motion faktiskt kan göra värkarbetet och förlossningen enklare. Det är även viktigt att du slappnar av. Något vi varmt kan rekommendera är att gå en kurs i profylax där du lär dig olika andnings- och avslappningstekniker som gör dig mer bekväm när det är dags att föda. Bra kurser hittar du på Föräldrautbildning.se.

Andra saker du kan göra för att lindra och hantera förvärkarna är att ta ett varmt bad, ta en tablett Paracetamol eller att göra något som du tycker om och som kan hjälpa till att distrahera dig.

Innan ni åker in

Om man är förstföderska är det lätt att förväxla förvärkar med förlossningsvärkar och därför tro att förlossningen är på gång. Innan du åker till den förlossningsklinik där ni planerar att föda barn så ska ni alltid ringa dit och prata med en barnmorska. Barnmorskan gör då en bedömning av om det är dags att åka in.

Läs även: SammandragningarTecken på att det är förlossningsdags.