Att få hem sin nyfödda bebis beskrivs ofta som en stor lycka med omedelbara starka känslor för sitt barn. Men faktum är att upp till 80% av nyförlösta drabbas av baby blues eller tredjedagsgråten.
Det är inte ovanligt att drabbas av humörsvängningar efter att man fött ett barn. Även om baby blues eller tredjedagsgråten är den lindrigaste formen av förlossningsdepression är det mycket viktigt att inte ignorera de förändringar som sker i kroppen. Det är just hormonförändringarna som gör att humöret är ostadigt de första dagarna.
Baby blues – symptom och varaktighet
Oftast inträffar hormonförändringar under det tredje dygnet och gör att man känner sig ledsen och nedstämd. De vanligaste symptomen är nedstämdhet, humörsvängningar, gråtattacker, ångest och sömnsvårigheter. Symptomen kan vara från några minuter till några timmar per dag och brukar försvinna av sig själv efter 14 dagar.
Baby blues efter förlossning?
Man tror att den främsta orsaken är just hormonförändringarna som sker efter tre dygn, men det kan också vara att det är överväldigande att få en bebis att anpassa sig och sitt liv efter. Man kan ha tankar om sin föräldraroll, känslor efter förlossningen, störningar av sina vanliga rutiner och sömn.
Hur kan du ta hand om dig själv vid baby blues?
Om du drabbas av baby blues är det viktigt att du pratar med din partner eller någon annan i din närhet. Be om hjälp med måltider, de nya rutinerna och låt dem påminna dig om den stora glädjen att få ny familjemedlem. Även kosten kan bidra till att du mår bättre. Matvanorna kan få sig en törn när bebisen kommer och man hamnar lätt i fällan med de snabba kolhydraterna. Försök att äta mer välbalanserat.
Förvänta dig inte heller att livet kommer att vara helt perfekt de första veckorna. Ge dig själv tid att läka från förlossningen och acceptera att det kommer ta tid att anpassa sig till det nya livet som mamma med sömnrubbningar och att mata bebisen.
Tänk också på att du inte är ensam om att känna som du gör. Det är många som upplever baby blues och tillståndet går oftast över. Men om det inte skulle gå över efter fjorton dagar bör du kontakta din barnmorska och läkare då det kan vara tecken på förlossningsdepression. Var ärlig och öppen med dina känslor med vårdpersonalen, de är vana vid att nyförlösta har just de känslorna och de kommer inte att bli chockade. Om du behöver hjälp är det därför viktigt att du är ärlig så att du kan få de insatser du behöver.
Läs mer om förlossningsdepression.