Sammandragningar – så fungerar sammandragningar

Sammandragningar när du är gravid

39176
Sammandragningar gravid

Under hela graviditeten tränar sig livmodermuskeln inför det kraftiga och intensiva värkarbetet som behövs under förlossningen, genom att dra ihop sig då och då. Detta kallas för sammandragningar och är positivt både inför den kommande förlossningen men de kan också vara viktiga för att öka blodgenomströmningen till moderkakan.

När man får sammandragningar under graviditeten, som kan börja från olika håll i livmodern, blir magen hård och putar ut. Den krampliknande upplevelsen kan komma oregelbundet eller vid särskilda rörelser. Det är inte helt ovanligt att livmodern drar ihop sig när kvinnan får orgasm eller överanstränger sig. Oftast går sammandragningarna över när man vilar, men de kan också komma nattetid när man sover.

Läs även: Mensvärk under graviditeten

Skillnader mellan sammandragningar och förvärkar

Det kan ibland vara svårt att skilja vanliga sammandragningar från förvärkar, särskilt om man är gravid för första gången. Kvinnor som varit gravida tidigare kan dels skilja enklare mellan olika typer av smärtor och även uppleva sammandragningarna tidigare i graviditeten.

Förvärkar kommer, till skillnad från sammandragningar regelbundet och yttrar sig annorlunda.

De startar från livmoderns topp och sprider sig neråt och orsakar en kraftig tryckkänsla neråt. Smärtan sprider sig bak i korsryggen och påminner om kraftig mensvärk. De sammandragningar man upplever tidigt i graviditeten är av mer lindrig art.

Ofta behöver man inte göra någonting åt sammandragningarna och de försvinner av sig själv men om man har mycket ont och svårt att koppla av kan det hjälpa med ett varmt bad, massage, vila eller att byta kroppsställning.

Om det skulle komma mycket slem från slidan och det verkar som att slemproppen lossnat, eller om man börjar blöda är det läge att kontakta vården.

Så här yttrar sig en sammandragning:

  • Magen knyter sig och blir hård
  • Ibland kan magen forma sig och puta utåt
  • Sammandragningen släpper efter bara en liten stund
  • Uppkommer oregelbundet, oväntat eller vid överansträngning

Läs även: när det är dags att åka till förlossningen eller om hur förvärkar känns.