Kan husdjur känna av en graviditet?

40076
Katt under graviditeten

Katten eller hunden förstår antagligen inte att en bebis kommer att ansluta sig till familjen om nio månader. Men de är mästare på att upptäcka skillnader i ditt humör, hållning, och beteende och kan därför ge dem ledtrådar till att saker och ting kommer att förändras.

Det är viktigt att påpeka att det inte finns några vetenskapliga bevis för att husdjur kan känna av när ägaren väntar barn, men katter och hundar är mycket duktiga på att läsa av kroppsspråk och kommer att märka när dina rörelser blir lite klumpigare. De ser också om de dagliga rutinerna ändras. Kanske går du inte ut med din hund lika ofta, du kanske tillbringar mer tid i soffan och familjen behandlar dig extra omsorgsfullt.

Det är vanligt för hundar att bli överbeskyddande, särskilt i början av graviditeten, medan andra hundar behandlar deras gravida ägare med mer uppmärksamhet och omsorg än vanligt.

Eftersom katter är mer självständiga är de mindre benägna att gå igenom förändringar i beteendet. De flesta katter bryr sig inte alls, men det finns katter som blivit mer omhändertagande. Det är dock viktigt att fortsätta ge din katt uppmärksamhet och kärlek under hela graviditeten. Blir katter försummade kan de börja med oönskat beteende som att kissa på andra ställen än i lådan.

För att förhindra problembeteenden är det viktigt att hålla fast vid de dagliga rutinerna så mycket som möjligt. Om allt går bra och ditt husdjur kommer att acceptera nya familjemedlemmen kommer katten eller hunden vara underbar att ha efter graviditeten. Studier har nämligen visat att husdjur förbättrar humöret, minskar risken för depression, ger er lägre blodtryck och hjälper dig att leva längre.

Läs även: Bör jag undvika katter