Livmodertappen

Livmodertappen

90469
livmodertapp
livmodertapp / livmodertappen

Livmodertappen gravid

Livmodertappen är den nedersta och smalaste delen av livmodern. Positionen ändras något under en månad, så det kan vara bra att lära sig livmodertappens position vid olika stadier i sin cykel. Är du gravid och förlossningen närmar sig så ska tappen mogna innan barnet föds.

Var hittar man livmodertappen?

Den nedre delen av livmodern är den del som kallas för livmodertappen. Livmodertappen är normalt 2-3 centimeter lång, men kan variera mellan 1,5-4 centimeter. Den ligger närmast slidans mynning och är cirka 25 millimeter lång. Den omsluts av slidans översta del. Livmodertappen är sluten med ett segt slem, som åker ut med flytningar och mens då kvinnor har ägglossning. Läs även om slempropp.

Skillnaden mellan livmodertapp och livmoderhals

Ofta används dessa två ord som synonymer till varandra, dvs för samma sak. Den definition som finns säger att livmodertapp avser utsidan av livmoderhalsen och livmoderhals avser själva kanelen eller insidan på livmodertappen. På latin används orden; Portioytan = utsidan samt Cervikalkanalen = insidan.

Hur känns livmodertappen vid tidig graviditet?

Innan en kvinna är gravid, under graviditeten och fram till dess att förlossningsarbetet sätter igång så känns livmodertappen ungefär som människans nästipp. Den har alltså en relativt fast konsistens, men även lite mjuk på samma gång. När förlossningsarbetet börjar så blir konsistens mjukare och känns mer som slemhinnan i munhålans botten. När livmodertappen är i stort sett helt utplånad förändras den till en lövtunn hinna, som sluter barnets huvud likt en polokrage.

Hur hittar man sin livmodertapp?

Kvinnans kropp är unik och livmodertappens position skiljer sig därför åt mellan olika kvinnor. Främst är det höjden som skiljer. När en kvinna inte är upphetsad så hittas den normalt cirka 10 centimeter in i slidan. För att känna den så gör du det lättast när du sitter på toaletten och stoppar in pekfingret lite i taget. Vissa upplever smärta, yrsel, illamående eller andra obehag vid beröring. Så var försiktig när du letar efter den.

Har du tidigare fött barn genom en vaginal förlossning, så kan livmodertappen hamna längre ner i slidan. Det kan då vara möjligt att känna den direkt med fingrarna, precis i början av slidan, mellan blygdläpparna.

Livmodertappen och förlossningen

När förlossningen närmar sig så går livmodertappen från ett bakåtriktat läge till ett mer framåtriktat läge. Detta för att bilda en förlossningskanal ner och ut mot slidöppningen. Livmodermunnen öppnar sig under förlossningsarbetet och tappen blir mjukare ju närmre slutskedet du kommer. När livmodertappen är i rätt läge och har mjuknat så ökar även flytningarna. Dessa kan vara både vattniga och slemmiga samt lukta relativt illa. När livmodertappen ändras och rör sig så är det vanligt att slemproppen lossnar, antingen som en klump eller så kommer den i omgångar vilket gör flytningarna mer slemmiga.

Läs mer om slemproppen

Livmodertappen och bishop´s score

En gynekolog eller barnmorska kan ange livmodertappens mognad med hjälpa av ett mått som kallas för bishop´s score. Främst används detta mått när det är aktuellt för igångsättning. Med måttet bedömer man bland annat livmodertappens konsistens, position, utplåningsgrad, diameter och station (ovan eller vid bäckeningången). De olika bedömningspunkterna ger ett poäng mellan 0-2 och summan, som kan vara mellan 0-10, av alla punkter talar om hur mogen livmodertappen är.