Gravid vecka 4 – det här händer

70676
gravid vecka 4
Embryot i vecka 4. Genom ett graviditetstest kan du redan nu få veta att du är gravid.

Det befruktade ägget har i graviditetsvecka 4 kommit fram till livmodern. Efter att ha flutit omkring planlöst i livmoderhålan bäddar det in sig i livmoderslemhinnan.

I samband med detta är det vanligt att en liten blödning uppstår, en s.k. nidationsblödning. Detta är inte något farligt och kan till och med missuppfattas som en sparsam menstruationsblödning om man ännu inte vet om att man är gravid.
Livmodern börjar så smått att växa och bli mjukare samtidigt som livmoderhalsens konsistens blir mjukare.

Ditt barn när du är gravid i vecka 4

Ditt barn är i graviditetsvecka 4 cirka 0,35-1 mm långt mellan huvud och stjärt och har utvecklats från ett förenat ägg och spermie till en vätskefylld blåsa som består av flera hundra celler.
Den vätskefyllda blåsan delar sig nu i två delar där den ena halvan vilar inuti den andra.

Moderkakan bildas av den halva som är fäst vid livmoderslemhinnan och dess yttre skick bildar navelsträng, gulsäck samt yttre- och inre fosterhinna.
Den inre halvan av den vätskefyllda blåsan utvecklas till ett embryo som i sin tur delar upp sig i tre lager (groddblad).

Från olika delar av dessa lager utvecklas barnets kropp. Det inre lagret blir till lever, urinblåsa, sköldkörtel, bukspottskörtel samt mag- och tarmkanalens invändiga beklädnad.
Det mellersta lagret blir till muskler, brosk, skelett, njurar och blodkärl medan det yttre lagret blir hud, hår, nervsystem och hjärna.

Din kropp i vecka 4

Vid tidpunkten när du är gravid i vecka 4 har de flesta kvinnor ännu inga symtom men vissa kan dock uppleva en metallsmak i munnen. Dock kan man bekräfta en graviditet med hjälp av graviditetstest redan nu.

Du kan i vecka 4 även uppleva en del av de symtom som du normalt förknippar med mensen, dvs att du känner dig svullen, är trött och får ömma bröst.

En del kvinnor märker i den här perioden även av en mindre blödning som kallas för en nidblödning.

Läs även: Graviditetsvecka 1-3  eller  Graviditetsvecka 5

Tips! Klicka här för att –> prenumerera på vår youtube-kanal