Gravid vecka 5 – detta händer nu

Detta händer när du är gravid i vecka 5

63812


En misstanke om att det faktiskt föreligger en graviditet brukar göra sig gällande när du är gravid runt vecka 5, om man inte redan fått det bekräftat. Menstruationen är försenad men det känns förmodligen som om den skulle kunna komma närsomhelst då symtomen vid tidig graviditet och menstruation påminner mycket om varandra.

Läs även: Graviditetsvecka 4 eller Graviditetsvecka 6.

Utöver försenad menstruation kan trötthet, förändrat smak- och luktsinne samt spända och ömma bröst vara vanliga tecken på graviditet. Kanske behöver du kissa oftare och kanske är du inte längre sugen på mat som tidigare tilltalat dig. Även humörsvängningar är vanliga och många känner sig mer känslomässigt sårbara än vanligt.

Barnet när du är gravid i vecka 5

När du är gravid i vecka 5 är embryot i livmodern två till fyra millimeter långt. Det börjar bli lite långsmalt och man kan börja urskilja vad som är huvud och stjärt, något som det redan nu skulle vara möjligt att se med blotta ögat.

Hjärnan har två lober och ryggraden börjar bildas, liksom nervsystemet. Det som ska bli öron och ögon på huvudet går att urskilja. Njurar, lever, muskler och skelett börjar att utvecklas men det dröjer dock innan skelettet hårdnar. Hjärtväggarna bildas också nu och runt vecka 5-6 kommer hjärtat att börja slå.

I skedet runt graviditetsvecka 5 får embryot fortfarande mest näring från gulsäcken och näringsämnen i livmoderväggen, men moderkakan börjar så smått ta över denna funktion.

Läs även: Gravid vecka 4 eller Gravid vecka 6

Symtom i vecka 5

Redan i vecka 5 är det många som känner av symtom på att de är gravida. Orsaken är att graviditetshormonet hCG nu snabbt stiger. Det är detta hormon som gör att ett graviditetstest nu kan visa om du är gravid (köp graviditetstest på Testlagret.se).

När du är gravid i vecka 5 är det många gravida som redan känner sig trötta. Även brösten brukar tidigt visa att du är gravid genom att bli spända och känsliga. En del kvinnor upplever även att de blir illamående på morgonen.

Prenumerera på vår graviditetskalender

Du får ett mail varje vecka med uppdateringar om vad som händer i din aktuella graviditetsvecka. Du får även lästips om vad som kan vara intressant för just dig. Tjänsten är gratis och du kan avsluta prenumerationen precis när du vill.

* måste anges

/
/

( dd / mm / yyyy )