Bästa babyskyddet 2023 – en komplett köpguide

Babyskydd bäst i test

1596
babyskydd till nyfödd

Babyskydd använder du för transport i bil av de allra minsta barnen. Det bästa babyskyddet bör bara godkänt enligt den svenska standarden och helst även plustestat. Tumma aldrig på din barns säkerhet.

Vi sammanställer här tester för att du ska få en enkel överblick över vilket babyskydd som faktiskt är bäst i test. Om du klickar på länkarna för att se pris så kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

BeSafe iZi Go Modular X1Det bästa babyskyddet är BeSafe iZi Go Modular X1 som utsetts till bäst i test inte bara i Sverige. Babyskyddet är dessutom godkänd enligt i-Size som är den nya standarden och inkluderar även sidokrockstest. Detta babyskydd får bra betyg enligt flera tester och det rekommenderas också av många föräldrar som köpt babyskyddet och gett det väldigt bra recensioner.

Se priset här

Utmanaren till första platsen som det bästa babyskyddet var Silver Cross Dream – se priset här – Detta babyskyddet är även topprankat av Råd & Rön.

Babyskydd bäst i test

Här hittar du det bästa babyskydd som är bäst i test enligt flera olika tester. Vi har delat upp dem i flera olika kategorier så att du lätt kan utvärdera ditt val.

Bästa babyskyddet i budgetklassen: Beemoo Beemoo babyskydd – Se priset här

Bästa babyskyddet i premiumklassen

Bästa babyskyddet säkerhet: BeSafe iZi Go Moduler X1 – Se priset här

 

Fakta om babyskydd

Du använder ett babyskydd i bilen från det att ditt barn är nyfött och fram till cirka 6-9 månaders ålder. Babyskyddet ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte eller på en bas som monteras i bilens ISOFIX-fästen eller med bilens trepunktsbälte. Kontrollera alltid att det babyskydd du avser köpa är godkänt och testat enligt den nya standarden, UN R.129.

Efter babyskydd är det dags att byta till en bilbarnstol. Här kan du läsa mer om den bästa bilbarnstolen.

När har mitt barn vuxit ur babyskyddet?

Ett babyskydd är anpassat efter den nyföddas kropp och konstruerat med tanke på att ett litet barn inte själv kan hålla sitt huvud upprätt. Efterhand som barnet blir äldre och större bör man ha babyskyddet alltmer upprätt. Det är viktigt att barnet inte ramlar framåt när han eller hon sitter i stolen.

Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud tangerar ryggstödets övre kant och det är då dags att byta ut det. Det är inte säkert för ett barn att sitta i ett babyskydd om huvudet sticker upp.

Var kan jag köpa det bästa babyskyddet?

De bästa babyskydden säljs ofta i flera olika butiker. Får ett babyskydd bra betyg så betyder det att det blir populärt och att många vill köpa det. De flesta butiker väljer därför att ta in dessa i sitt sortiment.

Vill du kontrollera priser och tillgänglighet på de bästa babyskydden i olika butiker så har vi här sammanställt en lista över butiker:

Viktigt vid val av bästa babyskyddet

När du väljer vilket babyskydd du ska köpa så vill du sannolikt ha det bästa babyskyddet på marknaden. Vad som är bäst är dock det som är bäst för dig och dina förutsättningar.

Innan du köper ett babyskydd så är det därför viktigt att noggrant överväger olika faktorer för att säkerställa att du väljer rätt skydd för ditt barn. Här är några viktiga faktorer som köpare av babyskydd normalt vill veta och som du även du bör överväga vid valet av babyskydd:

Säkerhet och krocktest: Babyskyddet ska uppfylla de gällande säkerhetsstandarderna och helst ha genomgått oberoende krocktester för att bevisa sin förmåga att skydda ditt barn vid en eventuell kollision. Kontrollera om babyskyddet har certifieringar som uppfyller eller överträffar säkerhetskraven. Det ska minst vara godkänt enligt UN R.129 men gärna också plustestat.

Passform och viktgränser: Kontrollera att babyskyddet är lämpligt för ditt barns vikt och längd. Det är viktigt att skyddet har rätt viktgränser och är  justerbart för att anpassa sig efter ditt barns tillväxt och ge en optimal passform.

Installation och kompatibilitet: För enkelhet och korrekt installation bör du leta efter ett babyskydd med en enkel installationsprocess. Se till att babyskyddet är kompatibelt med din bil och att det kan monteras säkert och stabilt. Finns Isofix i din bil? Välj i så fall gärna ett babyskydd som kan installeras med hjälp av detta.

Användarvänlighet: Ett användarvänligt babyskydd gör det enklare för föräldrar att använda och hantera babyskyddet. Titta efter funktioner som enkla bältesjusteringar, enkel åtkomst till knappar och spännen, samt en intuitiv och tydlig installationsguide. Det ska även vara lätt att ta ut och in ur bilen.

Komfort och ergonomi: Barnets komfort är viktig för en trevlig resa. Välj ett babyskydd som har en mjuk och vadderad sits, justerbar huvud- och nackstöd samt eventuellt en lutningsfunktion. Det är också viktigt att babyskyddet har tillräckligt med utrymme för barnets ben och att tyget är hudvänligt och justerbart.

Lätt att rengöra: Babyskydd kan bli smutsiga, så leta efter en modell med avtagbar och tvättbar klädsel. Enkligheten att rengöra och underhålla babyskyddet är en fördel när du hanterar eventuella spill eller olyckor.

Kompatibilitet med barnvagnar: Om du planerar att använda babyskyddet tillsammans med en barnvagn, kontrollera om babyskyddet är kompatibelt med den barnvagn du äger eller planerar att köpa (dvs med chassit). Många tillverkare erbjuder babyskydd och barnvagnskombinationer för en smidig övergång mellan bil och vagn.

Pris och budget: Babyskydd kan variera i pris, så sätt upp en budget och välj ett babyskydd som uppfyller dina krav och budgetbegränsningar. Kom ihåg att säkerhet och kvalitet bör vara högt prioriterade även om priset kan variera.

Kundrecensioner och betyg: Ta dig tid att läsa kundrecensioner och betyg för olika babyskydd för att få insikt i andras erfarenheter och åsikter om produkterna. Detta kan hjälpa dig att göra en mer informerad och välinformerad köpbeslut. Även om det publicerats många tester på nätet så är det alltid viktigt att lyssna på andras erfarenheter.

Vanliga frågor för att hitta det bästa babyskyddet

Här sammanfattar vi de vanligaste frågorna och svaren kring babyskydd för nyfödda:

Fråga: Från vilken ålder kan jag använda ett babyskydd för mitt nyfödda barn?
Svar: Babyskydd kan normalt användas från första dagen och upp till cirka 1 år, beroende på babyskyddets viktgränser.

Fråga: Hur vet jag om babyskyddet passar mitt nyfödda barn?
Svar: Kontrollera babyskyddets viktgränser och jämför med din nyföddas längd och vikt. Se till att babyskyddet ger tillräckligt med utrymme för ditt barn att ligga bekvämt och säkert.

Fråga: Hur vet jag om babyskyddet är säkert för min nyfödda?
Svar: Se till att babyskyddet är godkänt enligt gällande säkerhetsstandarder och har genomgått krocktester för att säkerställa dess säkerhetsnivå. Idag är detta ett måste för att babyskydd ska få säljas i Sverige.

Fråga: Hur installerar jag babyskyddet i bilen?
Svar: Följ tillverkarens instruktioner noggrant för korrekt installation av babyskyddet. De flesta babyskydd kan installeras med bilens säkerhetsbälte eller med hjälp av ett ISOFIX-fästsystem.

Fråga: Kan jag använda ett begagnat babyskydd?
Svar: Det rekommenderas att vara försiktig med begagnade babyskydd. Se till att det är i gott skick, inte har varit inblandat i någon olycka och att det är säkert och uppfyller gällande säkerhetsstandarder.

Fråga: Kan jag använda mitt babyskydd med olika barnvagnar?
Svar: Vissa babyskydd är kompatibla med specifika barnvagnar för att skapa ett smidigt rese- och övergångssystem mellan bil och barnvagn. Kontrollera babyskyddets kompatibilitet med olika barnvagnsmodeller innan du köper.

Sammanfattningsvis om bästa babyskyddet

Kön och kläm på babyskyddet och läs på ordentligt innan du köper ditt babyskydd. Fråga vänner om vad de rekommenderar men tänk på att det bästa babyskyddet är det säkraste babyskyddet – inte det som är snyggast eller som kompisen ”gillade”. Välj därför babyskydd utifrån vad som är bäst för ditt barn.