Bakåtvänd bilbarnstol, bäst i test 2023

Bästa bakåtvända bilbarnstolen

4056

När man får barn så vill man att de ska ha det allra bästa och det allra säkraste. För ett barn är det alltid bäst att åka i en bakåtvänd bilbarnstol. Här får du mer info om vilka bilbarnstolar som är de bästa och mest säkra och vilka du ska undvika.

Vi sammanställer här tester för att du ska få en enkel överblick över vilken bilbarnstol som faktiskt är bäst i test. Om du klickar på länkarna så kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Bästa bakåtvända bilstolen Besafe Izi Modular RF X1Bästa bakåtvända bilbarnstolen 2023 är Besafe Izi Modular RF X1 som är både godkänd enligt den nya i-Size-standarden och är plustestad. Flera tester hyllar denna stol och den är även utsedd som den bästa bakåtvända bilbarnstol i Råd & Röns test av bilbarnstolar som publicerades i maj 2023.

Se priset här

Vilken bilbarnstol är bäst i test?

Här hittar du de bakåtvända bilbarnstolar som är bäst i test:
Bästa bilbarnstol generellt:Besafe Izi Modular RF X1 i-Size – se priset här
Bästa bilbarnstol premium: Premium Axkid One+ 2 – se priset här
Bästa bilbarnstol budget: Britax Max-Way Plus – se priset här

Bakåtvänd bilbarnstol är säkrast

Det viktigaste är att barnet ska åka bakåtvänt ända upp till fyra år då risken att barnet ska skadas är fem gånger högre i en framåtvänd stol.

Trots detta finns det ingen lag som säger att barn ska åka bakåtvänt, men i Sverige har rekommendationerna ändå nått fram till föräldrarna och svenskar är bäst i världen på att låta sina barn åka bakåtvänt. De bästa bilbarnstolarna är alltså de som gör det möjligt att åka bakåtvänt så länge som möjligt. Små barn har nämligen små huvuden och nackens muskler är inte fullt utvecklade. Vid en eventuell krock bromsas huvudet upp tillsammans med kroppen och belastningen blir lägre än om man åker framåtvänt.

Här kan du köpa de bästa bakåtvända bilbarnstolarna

Det finns flera återförsäljare av de bästa bakåtvända bilbarnstolarna. Här har vi listat några:

Jollyroom – se utbud av bilbarnstolar

BabyV – se utbud av bilbarnstolar

Barnland – se utbud av bilbarnstolar

Råd för barnsäkerhet i bilen

Köp en bakåtvänd bilbarnstol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.

Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.

Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där om det behövs mer plats för benen. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.

Viktiga faktorer att överväga vid val av bilbarnstol

När det gäller att välja den bästa bilbarnstolen är det av yttersta vikt att noggrant överväga olika faktorer för att säkerställa ditt barns säkerhet och komfort under bilresor. Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer bilbarnstol:

Säkerhetsfunktioner: Säkerhet är den främsta faktorn att överväga vid val av en bilbarnstol. Se till att bilbarnstolen uppfyller eller överträffar säkerhetsstandarderna och att den gärna är plustestad (läs mer om detta nedan). Kontrollera om stolen har ett pålitligt fem-punktsbälte som säkert håller barnet på plats. Titta även efter sidokrocksskydd och energiabsorberande material för att minska kraften vid eventuell kollision.

Passform och storlek: En korrekt passande bilbarnstol är avgörande för att ge optimalt skydd och komfort för ditt barn. Se till att bilbarnstolen passar ditt barns ålder, vikt och längd. Kontrollera vikt- och längdgränserna för varje bilbarnstol och välj en som ger tillräckligt med utrymme för att barnet ska kunna sitta bekvämt och säkert.

Installation: Korrekt installation av bilbarnstolen är avgörande för dess effektivitet. Välj en bilbarnstol som har en enkel installationsprocess och som är kompatibel med ditt fordon. Många bilbarnstolar använder antingen bilens säkerhetsbälte eller ett ISOFIX-system för att säkerställa rätt installation. Följ tillverkarens instruktioner noggrant eller överväg att få professionell hjälp för att säkerställa korrekt installation (ofta går det enligt vår erfarenhet att be om hjälp i butiken).

Komfort: Barnet ska kunna sitta bekvämt under bilresor. Kontrollera att bilbarnstolen har en mjuk och vadderad sits, justerbara huvudstöd och ryggstöd samt gärna en lutningsfunktion. Det är också viktigt att barnet har tillräckligt med utrymme för att röra sig och att tyget är hudvänligt och andningsbart.

Enkel användning: En bilbarnstol som är enkel att använda underlättar för föräldrarna. Titta efter en bilbarnstol med intuitiva justeringsmekanismer, enkla bältesjusteringar och en smidig fällningsfunktion. Det kan också vara fördelaktigt att välja en bilbarnstol med avtagbar klädsel för enkel rengöring.

Hållbarhet och kvalitet: En högkvalitativ bilbarnstol bör vara hållbar och tålig för att klara av daglig användning och eventuell slitage. Titta efter bilbarnstolar från pålitliga tillverkare som har goda recensioner och har genomgått noggranna tester för att säkerställa kvalitet och hållbarhet.

En bilbarnstol ska vara E-godkänd

En E-godkänd bilbarnstol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige, vilket gör att alla de bilbarnstolar som du hittar i butiken bör ha detta godkännande. Leta efter E-godkännandet enligt R.44 eller R.129.

UN R.44 ett godkännande av bilbarnstolar baserat på vikt. På en godkänd bilbarnstol ska det finnas en etikett med ett E i en cirkel, stolen kallas därför ofta för E-godkänd. UN R.44 är på väg att fasas ut och försvinner den 1 september 2024. Något slutdatum för användning finns inte utan stolar godkända enligt UN R.44 kan användas under hela sin livslängd som är cirka 10 år enligt svenska rekommendationer.

UN R.129 ett godkännande av bilbarnstolar baserat på barnets längd. UN R.129 är ett förhållandevis nytt reglemente, vilket betyder att utbudet på bilbarnstolar är begränsat. I R.129 ingår prov för sidokollision till skillnad mot i R.44. Nya stolar är under utveckling men för tillfället finns det många prisvärda och säkra alternativ för konsumenter som letar efter en bältesmonterad eller ISOFIX-monterad bakåtvänd bilbarnstol godkänd enligt UN R.44.

UN R.129 är ett nyare reglemente men det betyder inte att bilbarnstolar godkända enligt UN R.44 är osäkra.

i-Size är säkra bilbarnstolar

i-Size är en del av R.129 och innebär en certifiering av både bilbarnstolar och bilar. Om du letar efter den bästa bakåtvända bilbarnstolen så bör du titta efter i-Size. Här är lite korta fakta om i-Size:

  • ISOFIX används som fastsättning.
  • En i-Size-plats i bilen får användas till en vanlig ISOFIX bilbarnstol. En i-Size-plats uppfyller ytterligare krav, som gäller tillgängligt utrymme för bilbarnstolen och att golvets utformning är lämpligt för barnstolar med stödben, så därför är i-Size-platsen i bilen minst lika bra även för vanliga ISOFIX-stolar.
  • En bilbarnstol med i-Size märkning är säker och enkel att installera.

Plustest bilbarnstol

Plustest är en kompletterande provning av bilbarnstolar som utförs vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut i Sverige. Denna prövning är helt frivillig för tillverkarna, men som konsument ger ett klarat plustest en extra säkerhet. I och med att plustest är frivilligt så är det långt i från alla som genomför testet.

Plustestet kompletterar godkännanden enligt R.44 och R.129. Syftet är att öka säkerheten för barn i bil och göra valet av bilbarnstol lättare. En plustestad bilbarnstol garanterar att barnet som färdas i den inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. Plustestet utfärdas för viktklasser upp till 18 kg eller 25 kg respektive längdklasser upp till 105 cm eller över 105 cm. Längden anges av bilbarnstolstillverkaren.

Vanliga frågor och svar om bilbarnstolar

Fråga: Från vilken ålder kan jag använda en bilbarnstol för mitt barn?
Svar: Bilbarnstolar kan användas från det att barnet kan sitta stabilt självt, oftast vid cirka 6 månaders ålder.

Fråga: Hur länge kan mitt barn använda en bakåtvänd bilbarnstol?
Svar: Det är rekommenderat att använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Här i Sverige rekommenderas man att använda en bakåtvänd bilbarnstol tills barnet är 4-5 år. Det är huvudets placering som avgör när barnet är för långt, inte benen.

Fråga: Hur vet jag om bilbarnstolen passar i min bil?
Svar: Kontrollera bilbarnstolens kompatibilitet med din bil genom att läsa tillverkarens information eller prova stolen i bilen innan du köper den.

Fråga: Vilka säkerhetsfunktioner bör jag leta efter i en bilbarnstol?
Svar: Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar ett pålitligt fem-punktsbälte, sidokrocksskydd, energiabsorberande material och godkännanden enligt gällande säkerhetsstandarder. Kontrollera även att bilbarnstolen är godkänd och gärna plustestad.

Fråga: Kan jag använda en begagnad bilbarnstol?
Svar: Det rekommenderas inte att använda begagnade bilbarnstolar om du inte kan vara säker på att de inte har varit inblandade i en olycka och är i gott skick.

Fråga: Vilken typ av bilbarnstol är bäst för nyfödda?
Svar: Nyfödda bör placeras i en bakåtvänd bilbarnstol som är speciellt utformad för deras små kroppar och nackstöd. Första 6 månaderna bör nyfödda åka i ett babyskydd. Byt till bilbarnstol när barnet kan sitta upprätt.

Fråga: Kan jag använda en bilbarnstol med ISOFIX i alla bilar?
Svar: ISOFIX-systemet är standard i de flesta moderna bilar, men det är viktigt att kontrollera om din bil har ISOFIX-fästen innan du köper en ISOFIX-kompatibel bilbarnstol.

Sammanfattande ord om bästa bilbarnstolen

Kom ihåg att läsa recensioner, söka råd från experter och konsultera tillverkarens information för att göra det bästa valet för din familj. En säker bilbarnstol ska vara godkänd enligt R.129 och helst även vara Plustestad. Välj om du kan alltid en bakåtvänd bilbarnstol och använd den tills barnet är 4-5 år. Tänk på att den absolut bästa bilbarnstolen är den som används korrekt.