Vanliga frågor hos nyblivna föräldrar

6436

Det är mycket att tänka på som nybliven förälder och många frågor som dyker upp. Här ger vi svaren på några av de vanligaste frågorna. 

Ska huset vara tyst?

Många nyblivna föräldrar försöker att hålla ljudnivån till ett minimum, särskilt när barnet ska sova, men det behöver inte underlätta. De allra flesta nyfödda kan sova sig igenom en hel del och i själva verket somnar vissa barn bättre med lite brus. Apparater som diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare kan absolut vara på. Och i hem med äldre syskon kommer det vara omöjligt med total tystnad. För att göra livet lite lättare är det bra att hjälpa barnet att skilja på dag och natt redan från början. Du kan göra detta med starkare ljud och ljus på dagen och göra natten mer dämpad.

Kan jag titta på TV medan jag ammar?

Ja, det kan du. Det är inga problem att titta på teve medan du ammar. Inte heller att spela spel på telefonen eller att slösurfa. När barnet blir äldre kan detta distrahera, men den risken är minimal när barnet är nyfött. Om du ammar mitt i natten kan det vara en bra idé att ha en dämpad belysning och ha teven på en lägre volym så rummet blir mörkt och lugnt. På det sättet kan bebisen förstärka sin uppfattning om dag och natt.

Kan vi spela musik för bebisen?

Musik kan vara både roligt och lugnande. Så länge ditt barn inte verkar bry sig är det vara att köra på och köa spellistan. Bebisen har förmodligen redan hört de flesta av dina favoritlåtar medan hon var i livmodern. Förvnta dig bara inte en för stark reaktion. Din nyfödda kan givetvis växa upp till en musikälskare, men just nu är bebisen mest för dig.

Ska jag ge mitt barn en napp?

Vissa ger inte napp för att de hoppas att barnet kommer att hitta andra sätt att lugna sig själva, till exempel en tumme. Väljer du att använda napp, välj en som är särskilt anpassad efter en nyfödd.

Hur duschar jag om jag är ensam med mitt barn?

Om du är ensam och behöver duscha är det okej att sätta ditt barn på ett säkert ställe och ta en. Vissa mammor sätter sitt barn i en babysitter på golvet i badrummet, andra väntar på att barnet sover middag och tar med sig babywatchern in. Det blir kanske inte en avkopplande dusch, men kan ändå hjälpa dig att ladda batterierna.

Hur hanterar jag besökare och gäster?

Alla älskar en nyfödd bebis, men de första dagarna hemma kan många besökare vara överväldigande. Be din partner, en familjemedlem eller en vän att se till att du inte har för många gäster. Kanske vill du begränsa besökare till folk som kommer med mat och andra förnödenheter eller sådana som vill hjälpa dig att laga mat eller städa upp, snarare än de som vill sitta och prata (eller förvänta sig att bli underhållna och bli bjudna på mat och fika). Om du vill dela med dig av nyheten till flera kan du uppdatera dina sociala medier, skicka ett sms eller mail. Sätt upp en lapp med ”Shh! Bebisen sover! Tyst, tack!” på ytterdörren för att avskräcka oplanerade besökare.