Så fungerar ett graviditetstest

12027
Hur fungerar ett graviditetstest?

När mensen uteblir, humöret svajar och du plötsligt måste springa och kissa titt som tätt börjar förmodligen frågetecknen hopas. Kan det bero på en graviditet eller är det plötsliga matsuget PMS-relaterat? Du vill säkert så snabbt och säkert som möjligt bekräfta eller dementera en graviditet.

Dagens moderna graviditetstester är otroligt precisa och nästintill 100 % pålitliga. Detta gäller båda de dyra och de billigare graviditetstesten.

Det finns tester som kan utföras redan veckan innan utebliven menstruation, det finns stickor, stavar och till och tester med veckoindikator.

Hur fungerar ett graviditetstest?

Oavsett utförande syftar testerna till att ta reda på en och samma sak; förekomst av ämnet HcG.

HcG, Humant Koriongonadotropin är ett hormon som produceras av moderkakan.

Hormonet börjar produceras 7 dagar efter befruktningen när ägget implanterats i livmodern. HcG insöndras i kvinnans blod varpå det utsöndras i urinen.

När man testar sig för graviditet genom att kissa på en sticka eller stav, alternativt föra ner testet i en mugg med urin mäts halten HcG däri.

Om testet visar positivt är du med all sannolikhet gravid, eftersom hormonet HcG normalt inte finns i varken blod eller urin annars.

Om graviditetstestet visar negativt kan det betyda två saker:

  1. Det finns inget HcG i din urin, du är alltså inte gravid
  2. Mängden HcG har inte hunnit bli tillräcklig för att märkas av testet, du kan alltså trots allt vara gravid.

Vad finns det för olika graviditetstester?

Vilken typ av test man föredrar är helt individuellt. Alla typer av tester indikerar HcG med hög pålitlighet, men användningssätt, avläsningsmetod och pris kan skilja sig åt.

  • Stickor

Graviditetstickor är ganska små och förs med fördel ner i en behållare där du samlat upp din urin. Det är inte så praktiskt att kissa direkt på stickan eftersom de saknar skyddande plasthölje.

Stickorna säljs ofta i flerpack och är lite billigare än andra alternativ. Stickor är praktiskt att ha om du vill testa dig för graviditet mer än bara en enda gång.

  • Stavar

Graviditetstest i form av stavar fungerar precis som stickor med enda skillnaden att själva stickan är skyddad av ett plasthölje. Därför går det att kissa direkt stavens uppsugningsdel utan att behöva oroa dig för att testet förstörs. Staven kan liksom stickan föras ner i en behållare med urin, resultatet blir detsamma hur du än gör.

Stavarna brukar ha en stor och tydlig avläsningsyta.

  • Digitala tester

Ett digitalt graviditetstest fungerar enligt samma princip som stavar och stickor men avläses helt enkelt digitalt i stället för de klassiska strecken. På en del tester kan man avläsa i vilken graviditetsvecka man är i, och på en del står det utskrivet om du är gravid eller inte. Digitala tester användsa från och med den beräknade menstruationens första dag för maximalt säkert svar, men går precis som stickor och stavar att använda redan 7 dagar tidigare.

Köpa ett eller flera graviditetstest?

Många av testerna säljs i två-pack eller flerpack. Att köpa mer än ett test kan vara en god idé, särskilt om du testar tidigt eller redan innan utebliven menstruation. I början av graviditeten är HcG-nivåerna så pass låga att de inte alltid fångas upp av ett test. Dock ökar halten fort från dag till dag, vilket innebär att om du testat negativt ena dagen kan du mycket testa positivt bara någon dag senare.

Här kan du köpa billiga graviditetstest.