Hur ammar man?

Hur ammar man?

7831
Hur ammar man?
Hur ammar man?

I denna artikel går vi igenom hur man ammar. Många nyblivna mammor upplever att det på många håll tages för givet att amning är något som man ska kunna – fastän man aldrig tidigare gjort det. I denna artikel får du hjälpen du behöver för att lära dig att amma.

Hur ammar man – steg för steg

Du ska sitta eller ligga bekvämt. Det är nästan lättare att få till rätt teknik om du ligger ner eftersom barnet inte riskerar att halka ur sin position, och din egen mjölk och dina bröst får lite hjälp av tyngdkraften.

Barnets mun ska täcka hela din vårtgård ungefär. Om barnet bara greppar tag om bröstvårtan kommer det så småningom att bli sårigt, ömt och orsaka mycket obehag.

Barnets näsa ska ha fri tillgång till luft. Om du sitter ner och har barnets kropp i din famn ska huvudet alltså inte vara tryckt mot ditt bröst, utan det är bara munnen och hakan som ska vara i kontakt med bröstet.

När barnet fått rätt grepp kommer det mjölka ur ditt bröst med långa kraftiga sugtag. Om ni fått till fel grepp kommer det snarare se ut som korta små sugningar och kanske smackande.

Om han eller hon släpper taget och får svårt att hitta rätt igen kan du röra vid kinden lite lätt, antingen med din hand eller med bröstvårtan. Då kommer du märka att barnet söker bröstet. Kindberöringen stimulerar nämligen barnets vilja att suga.

När barnet är mätt kommer det släppa taget. Fortsätt med nästa bröst. Då kommer du behöva vända på barnet och börja om på nytt. Antagligen vill barnet dricka även från det andra bröstet, vilket är bra för mjölkproduktionen.

Om barnet bara får det ena bröstet hela tiden, lär det andra bröstets produktion avstanna. Om barnet då är rejält hungrig någon gång så måste det vänta på att det mjölkfyllda bröstet ska fyllas på nytt eftersom det andra är tomt.

Läs även: 5 Amningstips

Skapa rätt förutsättningar för att kunna amma

Ha alltid något att dricka åt dig själv i närheten. Man blir väldigt törstig av att amma!

Ha kuddar redo att bulla upp med, eller en amningskudde. Ibland ammar barnet väldigt länge åt gången och det kan bli tröttsamt för dina armar och din kropp att fungera som ensamt stöd åt barnets kropp.

När barnet ammat färdigt

När barnet ammat färdigt är det vanligt att det kan kräkas lite. Detta är bara överflödet av det som han eller hon har druckit och kan också vara en del av den nästintill obligatoriska lilla rapen som kommer efter varje måltid.

Om inte rapen kommer av sig själv kan du lyfta upp ditt barn och lägga det försiktigt över din axel. En liten puff i ryggen, i riktning uppåt, kan hjälpa rapen på vägen. Rapen kan ta lite tid och du kan höra hur magen bubblar, men så småningom brukar luften komma upp av sig själv.

När ni ammat och rapat färdigt bör du passa på att äta någonting. Allting du äter går över i modersmjölken, så tänk på vad stoppar i dig.

> Tips! Vill du amma? Ta en amningskurs online så är du väl förberedd.
Amningskurs online