Blöjeksem hos nyfödda barn är väldigt vanligt. I modern tid minskar det dock fort till följd av att nyare blöjmodeller är allt bättre på att suga upp vätskan och att hålla blöjan torr. Blöjeksem orsakas nämligen främst av att huden ständigt utsätts för fukt, urin, avföring och tvätt samt av att huden hålls i en miljö som är för tät. Den enklaste och vanligt bästa lösningen vid blöjeksem är att låta barnet vara blöjfri och helt enkelt lufta gumpen.
Symptom vid blöjeksem
Det finns några symptom som ofta kan märkas av när barnet drabbats av blöjeksem. Något som är vanligt är att huden får en rodnad / irritation på huden. Det kan även se glansigt ut längst in i hudvecken. Eksemen kan orsaka både klåda, smärta och sveda. I aggressivare fall av blöjeksem kan det även bildas vätskande utslag och ytlig varbildning i huden.
Orsaken till blöjeksem är en kombination av olika faktorer, där det vanligaste är våt/fuktig hud eller en instängd miljö. Svamp kan också orsaka blöjeksem även om det är ovanligt.
Hur behandlas blöjeksem?
Det bästa sättet att bli av med blöjeksem är att lufta stjärten. Barnets hud bör hållas blöjfri så mycket som möjligt. Byt därför blöjan ofta om barnet lider av blöjeksem och låt gärna barnet ligga utan blöja.
När du rengör så ska du göra det med ljummet vatten och barnolja. Efter du tvättat barnet är det extra noga att du barnet blir helt torrt. Du kan eventuellt lägga på ett tjockt lager av en fet skyddskräm exempelvis Silon.
Har du fått hjälp av din MVC sköterska så kan du även ha fått en antiinflammatorisk salva / kortisonbehandling att smörja huden med. Använd denna enligt bipacksedeln. Har barnet fött utslag som det kommer vätska ur så kan du badda försiktigt med alsollösning. Detta gör att utslagen kyls ner, dras samman och torkar ut. Du ska vara medveten om att det kan tid för blöjeksem att läka.
När ska man söka hjälp för blöjeksem?
Om barnet besväras av eksemen, om de varar eller ser otäcka ut så ska man söka hjälp via BVC. Du ska även ta kontakt med vården om de inte försvinner efter att du själv försökt att behandla eller om de sprider sig till delar av kroppen som inte täcks av blöjan.
Har man fått ett utlåtande och barnet inte förbättras med behandling efter 1-2 veckor så bör det normalt följas upp med ett nytt besök.
Förebygga blöjeksem
Det bästa du kan göra för att förebygga blöjeksem är att regelbundet låta ditt barn vara utan blöja och lufta stjärten. Byt även blöjan regelbundet och låt inte barnet ligger för långe med våt blöja.
Det är även bra att tänka på att inte använda tvål mer än nödvändligt. När du tvättat eller badat barnet så tänk även på att återfukta huden. Använd babyolja i vattnet och ha en mjukgörande salva eller kräm för att smörja in barnet.