Flaskmatning istället för att amma

6510

Ibland vill man inte eller kan man inte amma och då finns det alternativ att tillgå. Det är heller ingen fara för barnet att inte amma. 
– Det viktigaste är att se sitt barn, att vara nära det och att må bra tillsammans, säger barnmorskan och amningsrådgivaren Kerstin Lindahl.

Många nyblivna mammor vittnar om att amningen inte är så lätt som man kan tro. För många kvinnor är det psykiskt påfrestande att inte kunna amma. Vill man amma, trots vissa problem, kan man alltid söka hjälp hos sin barnmorska för att få rådgivning. Men det finns också mammor som inte vill amma av olika anledningar. Trots att det idag finns fullgoda alternativ som modermjölksersättning, anses det fortfarande kontroversiellt att välja bort amningen. Detta oavsett att det inte är skadligt för barnet att inte få bröstmjölk. Barnmorskan och amningsrådgivaren Kerstin Lindahl säger till 1177.se att barn klarar sig utmärkt på ersättningen, trots att det finns studier som säger annat.
– Barn klarar sig jättebra på ersättning. Man ska tänka på att de studier, som till exempel visar att barn som inte ammats får fler infektioner, är gjorda på en population och resultaten säger inte att just ditt barn kommer att bli sjukt.

Läs även: Hur ammar man?

Modersmjölkersättningen som ditt barn dricker i stället för bröstmjölk är så lik din egen mjölk som det är möjligt. Ersättningen innehåller all näring barnet behöver men precis som bröstmjölk saknar den D-vitamin. Därför måste både de som ammar och de som ger ersättning komplettera med 5 droppar D-vitamin om dagen i två års tid.

Väljer du att flaskmata ditt barn kan det vara bra att tänka på att matningen går snabbare och att du då får kompensera den närhetstid som försvinner, menar Kerstin Lindahl.
Till exempel kan man låta barnet ligga kvar en stund i famnen när man har matat klart.

År 2010 startade Föreningen Flaskmatning i Sverige som menar att vården ska ge mer information kring andra alternativ än amning och att det ska vara upp till mamman att välja bort amning om hon så önskar. År 2011 kom boken Att flaskmata ut och författaren Petra Jankov Picha skrev den då hon ansåg att vården inte gav tillräckligt med information kring flaskmatning.

Källor: 1177.se, Föreningen flaskmatning i Sverige, Att flaskmata