När kan vi ha sex igen?

Sex efter förlossning

21818
sex efter förlossning
sex efter förlossning

Efter att ha fött barn är det många kvinnor som får minskad sexlust i några månader efter förlossningen. Men hur snart efter en förlossning kan man ha sex igen? I den här artikeln går vi igenom de vanligaste frågorna kring sex efter förlossningen.

När kan man ha sex efter förlossningen?

Det är vanligt att vårdpersonal rekommenderar dig att vänta med att ha sex ungefär fyra veckor efter förlossningen. Det är inte säkert att ha samlag med penetration förrän tidigast två veckor efter förlossningen. Du blöder antagligen mycket och risken för en infektion i livmodern är stor. Har du stygn från till exempel ett kejsarsnitt kommer du troligtvis att få rådet att vänta i sex veckor. När du fått ett ok från vårdpersonal kan du börja ha sex igen, men bara när du känner dig redo, absolut inte innan.

När kommer jag känna för att ha sex igen?

Det är mycket vanligt att ha minskad sexlust i veckor, ja ibland månader, efter förlossningen. De första sex veckorna är du antagligen trött, öm och överväldigad över vad du varit med om. Din kropp behöver mycket tid till att läka och du arbetar dygnet runt med att ta hand om din nyfödda bebis. Slemhinnorna i slidan kommer vara torrare på grund av att kroppen inte producerar lika mycket östrogen under den här tiden. Ammar du kan du vara torrare så länge som du fortsätter att amma. Det kommer antagligen bli bättre när du ammar mer sällan. Under tiden du ammar och är torrare än vanligt, kan ni använda er av glidmedel.

Det finns gott om andra orsaker till att du inte känner för att ha sex just nu. Att anpassa sig till det nya livet som mamma kan vara stressigt och emotionellt krävande. Det är vanligt att känna sig mindre attraktiv och mindre säker på sin kropp. Du kanske är rädd för att bli gravid igen, i synnerhet om du använder en ny form av preventivmedel. Kanske kämpar du med baby blues eller förlossningsdepression. Om du inte är redo att återuppta sexlivet igen, ta en paus! Du behöver tid att anpassa dig både psykiskt och fysiskt till ditt nya liv och de nya krav som ställs på dig. Det finns ingen anledning till att rusa in i att ha sex förrän du känner dig redo till hundra procent. Diskutera med din partner och var öppen med dina känslor. Med lite tid och tålamod kommer sex att vara lika bra som innan barnet kom.

Jag är redo för sex igen, men jag är orolig för smärtan

Det är vanligt att vara orolig för att sex kommer att göra ont efter en förlossning. För vissa kvinnor går smärtan över ganska snabbt. Andra kan känna obehag flera månader efter förlossningen. Ta det lugnt och försök att njuta av varandra utan särskilda förväntningar. Även om det är svårt, försök hitta en tid när ni inte känner att ni behöver stressa igenom sexet. Är du inte redo för samlag kan ni ha oralsex och be din partner att undvika mellangården om du fortfarande är öm.

När du känner dig redo kan ni försöka att ha samlag. Testa olika ställningar och var försiktiga. Har du blivit förlöst med kejsarsnitt är det bra att testa samlag från sidan för att inte utsätta såret för press. Använd glidmedel om du är mycket torr. Var också noga att berätta för din partner vad som känns bra och vad som inte känns bra. Om du fortfarande har ont efter den rekommenderade väntetiden, prata med din barnmorska.

När kommer min vagina att bli som vanligt igen?

Vaginan kommer att sträckas ut strax efter förlossningen, men den kommer att krympa inom några dagar. Om slidan återgår till sin ursprungliga storlek beror på flera faktorer: gener, storleken på ditt barn, hur många barn du har haft och om du gör knipövningar regelbundet.

Hur kommer amningen att påverka mitt sexliv?

Brösten kommer antagligen inte kännas som en lika erogen zon som de gjorde tidigare. Berätta för din partner hur mycket beröring du vill ha. Det kan även finnas en oro över att de ska läcka vid en illa vald tidpunkt – och det kommer de kanske göra. Vissa kvinnor upplever att de sprayar eller läcker mjölk vid orgasm. För att undvika detta kan det vara bra att amma barnet innan eller pumpa brösten. Allt eftersom tiden går kommer dina bröst dock sluta att läcka.

Vilka preventivmedel kan jag använda efter förlossningen?

Det kan vara bra att tänka igenom vilka preventivmedel du vill använda redan innan förlossningen. Efter att du fött ditt barn kan din ägglossning komma igång i princip när som helst och kan därför bli gravid om du har oskyddat sex under denna period. Använd därför kondom tills ni kommit på vilket preventivmedel ni ska använda. Prata med din barnmorska för att komma överens om vilken typ av preventivmedel ni ska använda framöver. Kanske kan du använda det du har haft innan, eller så kommer ni överens om att byta till något som fungerar bättre. Vilka alternativ ni har beror på om ni ska flera barn under de kommande åren och om du ammar.

Hur kommer bebisen påverka våra känslor mot varandra?

Med nya bebisen kan du känna att dig mindre känslomässigt tillgänglig. Men det kan också vara så att barnet kan ge er så mycket glädje att det kan stärka era band till varandra och förbättrar sexlivet. Det är viktigt att ni båda två delar glädjen och frustrationen som föräldraskapet ger. Det kan öka era romantiska känslor för varandra.

Hur kan vi hitta tid för sex efter förlossningen när vi har ett barn att ta hand om?

Om det är möjligt – avsätt tid för att vara ensamma och ha sex då. Om du märker att du är distraherad och alltid lyssnar efter barnet kan du kanske se till att en familjemedlem eller vän tar hand om barnet en timme eller två. Om detta inte kan ordnas får ni försöka ha sex när barnet sover. Barnet kommer med all sannolikhet att vakna upp på de mest illa valda tidpunkterna, men ha tålamod och skratta åt situationen. Det kommer bli lättare när barnet sover hela natten och din trötthet kommer att vara mindre då.

Hur kan vi vara intima om jag inte är redo för sex efter förlossningen?

Det finns många sätt att vara intima med varandra. Ta några minuter att kyssas och gosa innan ni somnar på natten. Be om massage och låt din partner veta att du uppskattar omtanke och beröring som inte har med sex att göra. Gnistan kommer fortfarande att vara kvar om ni fortsätter att visa ömhet och närhet mot varandra.