Vanliga amningsbesvär

7941

Att amma är inte som att sätta på och stänga av en kran även om det efter ett tag fungerar snarlikt. Men framförallt den första tiden är det en omställning för brösten och bröstvårtorna att plötsligt fylla sitt syfte som näringsgivare åt det lilla barnet, vilket kan ge en del besvär.

Läs även: Hur ammar man?

Några vanliga besvär som kan uppstå i samband med amning:

Mjölkläckage

Brösten har ingen på- och avstängningsknapp, varpå de kan läcka lite från och till, särskilt i början av amningsperioden när de är fyllda till bredden med mjölk. När det börjar bli dags för barnets måltidsintag brukar det kännas i brösten. De spänner sig och kittlar lite medan de gör sig förberedda på att drickas ur. I början kan brösten börja rinna innan barnet ens vaknat, eller till och med om ett barn (ditt eller någon annans) skriker. När ditt barn väl börjar dricka ur det ena bröstet är det inte helt ovanligt att det andra bröstet läcker samtidigt. Skifta inte bröst då, utan fortsätt låta barnet tömma det första färdigt. Däremot kan du samla upp mjölken i en särskild uppsamlingskopp om du vill, alternativt ha amningskupor i behån, som suger upp det som droppar.

Även efter att barnet tömt det första bröstet kan det droppa något. Amningskupor är bra att ha tillhands, men byt ut de ofta så det inte bildas bakterier kring dina bröstvårtor.

Läs även: Sluta amma

Spända bröst/mjölkstas

Framförallt under de första dagarna efter förlossningen kan brösten bli otroligt spända. Till en början kommer det bara råmjölk ur de, och i takt med att barnet dricker råmjölk stimuleras samtidigt produktionen av den ”vanliga” mjölken. De här första dagarna kan det göra ganska ont, och du kan lätta på spänningarna genom att strila varmt vatten över brösten eller på annat sätt värma de. Så småningom kommer de tömmas ur och spänningarna kommer därmed släppa. Även under resten av amningsperioden kan brösten spänna sig, särskilt alldeles innan barnet ska dricka, för de är de som mest fyllda med mjölk. De kan också bli spända om det gått för lång tid sedan du ammade sist eller om du använder en för hårt sittande behå. Det brukar hjälpa att mjölka ur brösten, för hand eller med pump, och naturligtvis att låta barnet dricka ur dem.

Såriga bröstvårtor

I början av amningen, innan den känsliga huden på bröstvårtorna vant sig vid barnets frekventa sugande, är det lätt bröstvårtorna blir lite såriga eller gör ont. Detta kan kännas väldigt obehagligt och kan bli början på en ond cirkel som försvårar den fortsatta amningen. Det är meningen att amningen ska vara en rofylld stund vilket blir svårt om du själv lider medan barnet dricker. Barn dricker dessutom ganska länge ur ett och samma bröst. Men det finns små trick att ta till; man kan smörja bröstvårtan med lite av den egna bröstmjölken inför varje amningsomgång och även efteråt. Bröstmjölk fungerar nämligen läkande på bröstvårtorna och stör inte barnets vilja att dricka.

Man kan också använda särskilda s.k. amningsnappar. De brukar vara gjorda i silikon och läggs helt enkelt ovanpå din egen bröstvårta för att skydda.

Om de såriga bröstvårtorna beror på att barnet har ett felaktigt grepp kring bröstvårtan eller ni ammar i fel ställning är det viktigt att rätta till det och på så vis så småningom bli av med problemet.

 > Tips! Vill du amma? Ta en amningskurs online så är du väl förberedd.
Amningskurs online

Mjölkstockning

När en eller flera mjölkgångar har täppts till förhindras flödet och mjölken kommer inte ut som den ska. Detta kallas för mjölkstockning och kan kännas som en knöl i bröstet. Tillståndet som ofta uppkommer ganska plötsligt drabbar oftast bara det ena bröstet. Man kan få feber och allmän sjukdomskänsla. Felaktig amningsställning eller alltför långa uppehåll mellan amningarna eller att barnet inte tillgodogör sig lika mycket mjölk som brösten erbjuder är några av anledningar till att mjölkgångarna blockeras. Även stress, kyla, smärta och trötthet kan också framkalla mjölkstockning.

Det bästa är att försöka tömma ur bröstet antingen för hand, med pump eller att barnet dricker ur. Undvik också kyla och dragiga miljöer. Om det är kallt ute eller det är drag där du befinner dig kan du använda amningsinlägg eller annat som håller brösten extra varma.

Om du skulle få mjölkstockning är det viktigt att du mjölkar ur eller på annat sätt tömmer bröstet eftersom tillståndet annars kan leda till bröstinflammation.

Läs även: Sluta amma