Så maxar du din gravidgarderob!

Gravidkläderna

6934

Att vara gravid och känna hur kroppen förändras är en omtumlande upplevelse, men det är också lätt att drabbas av panik. Plötsligt passar ingenting i garderoben längre och det är frestande att gå ut och spontanköpa plagg som man inte tänkt igenom innan. Här är några tips för att undvika den stressen.

Det är mycket som kommer med en graviditet. Många känslor kring det kommande barnet, kostråd, ultraljud och barnmorskebesök. Men nog så omtumlande kan vara att kroppen förändras. Varje graviditet är unik och alla tar sig an den nya kroppen på olika sätt och även hur man ska anpassa kläderna efter sina nya former. Några kan använda sina vanliga kläder länge, medan andra letar efter mammaplagg tidigt i graviditeten. Några har inga problem alls att hitta kläder, medan andra tycker att det är jättejobbigt. Här är några tips till dig som behöver lite goda råd i klädshoppingen.

Satsa på basplagg

Visst kan det vara roligt att köpa en paljettklänning för 2000 kronor till den där roliga festen, men handen på hjärtat – hur ofta kommer du att använda en glammig paljettklänning anpassad till din gravidmage de kommande månaderna? Ska du på party – satsa på det säkra (men kanske lite tråkiga) kortet Den Lilla Svarta. Vill du piffa upp din outfit så investera istället i nya smycken, nya skor eller en ny handväska som du även kan ha efter graviditeten. Den Lilla Svarta kan du även ha på jobbet med en kofta och sneakers. Den går att variera i all oändlighet.

Fynda billigt – och bekvämt

Nej, det är inte superkul att besöka de stora klädkedjorna och gräva bland deras mammakläder. Som gravid kan man lätt känna sig klent behandlad av butikerna som gömmer undan plaggen i något hörn med galgar och plagg i ett enda virrvarr. Om de ens har mammakläder, vill säga. Det är många kedjor som tyvärr inte satsar alls på mammakläder. Men man ska heller inte underskatta de fynd som man kan göra på de kedjor som erbjuder kläder till växande magar. Basplagg som toppar och tights är ovärderliga som gravid. Ta gärna en storlek större än du brukar, det är väldigt skönt att ha plagg som inte stramar åt. Jeans är också toppen att fynda på de billiga kedjorna. De är prisvärda och gör det de ska.

Låna av vänner

Var inte rädd för att fråga dina kompisar om de har några plagg från sina graviditeter som du kan få låna eller köpa. Dina vänner har upplevt samma panik som du och har säkert ett eller ett par plagg i gömmorna som var ovärderliga under deras graviditeter. Då kläderna dessutom använts i extremt tidbegränsande perioder är de med all sannolikhet fräscha och sköna. Dessutom är det bra för miljön! Varför inte ordna en klädbytardag med god mat och dryck? Du har säkert plagg som du nog mest har kvar av nostalgiska skäl som också söker nya ägare?

Glöm inte underkläderna!

Ett ledord i att skapa sig en så bra gravidgarderob som möjligt är att satsa på bekvämt. Det kan låta konstigt när man är gravid i fjortonde veckan och allt sitter helt okej, men en dag kommer det kännas fantastiskt att sätta på sig ett par trosor som påminner mer om ett tält än ett plagg. Satsa på amningsbehåar eller sportbehåar! De är mjuka och sköna för bysten, men om du vill lägga lite extra pengar på något plagg under graviditeten – lägg dem på en riktigt bra och bekväm behå. Gå till en underklädesbutik och be om hjälp, det är ovärderligt att ha en skön behå som ger bra stöd. Och förbered dig på att din behåstorlek kan ha ändrats markant.

Gör i ordning en hylla för dina nya kläder

Möblera om i garderoben och se till att dina nya kläder har en egen plats. Då är det mycket enklare att hitta vad du ska ha på dig och samtidigt slippa må dåligt att se de plagg som du inte kan ha just nu.

Sist men inte minst – det är temporärt!

Om du är en av dem som tycker att det är jättejobbigt med nya kroppen i nya kläder (som kanske inte alls passar din vanliga stil) så är det bra att påminna sig om att det är temporärt. Och om du satsar på billigt och bekvämt kommer det kännas roligare att lägga mer pengar på nya kläder senare.