Kan vi ha sex under graviditeten?

Sex gravid

18461
Sex gravid
Sex gravid

Om graviditeten är helt normal finns det inga fysiska anledningar att tillämpa avhållsamhet. Myten om att samlag skulle vara skadligt för fostret är lätt att slå hål på.

Fostret ligger helt skyddat av den starka livmoderväggen och fostervattnet inuti livmodern, och den helt slutna livmodertappen fungerar som en propp vilket förhindrar att spermier eller bakterier tar sig in till barnet.

Kan man ha sex under graviditeten?

I det vardagliga livet utsätts dessutom fostret för alla möjliga rörelser från kvinnans kropp utan att ta skada. Det är inte förrän mot slutet av graviditeten som det kan vara bra att ta det lite försiktigt med hårda stötar eller användande av sexleksaker.

Att ha sex under graviditeten är således inte farligt, och är precis som tidigare något helt naturligt och till och med hälsofrämjande – man blir gladare, mer avslappnad och det kan till och med klassas som träning.

Sex när man är gravid

Den som avgör vad som känns rätt är naturligtvis kvinnan själv. Om man inte mår bra, kanske lider av mycket illamående och kräkningar eller andra besvär kan det vara svårt att hålla sexlusten på topp. Kanske har man svårt att relatera till sin förändrade kropp eller så är man helt enkelt väldigt innesluten i den pågående graviditeten och tänker mer på det kommande barnet och allt som händer runtomkring.

En del kvinnor upplever i stället en ökad sexlust. Slemhinnorna i slidan sväller under graviditeten och hormonhalterna ökar. Detta betyder rent fysiskt att det sker en kraftigare blodgenomströmning till slidan och lusten ökar i kombination med hormonerna. Vissa trivs väldigt bra med sin nya kropp och får ett gott självförtroende vilket också kan leda till ökad sexlust.

Men även män kan få en förändrad inställning till sex under graviditeten. Ökad eller utebliven sexlust är lika vanligt vare sig man ska bli mamma eller pappa.

Vad man känner och vad man vill eller orkar är helt individuellt och det finns inga rätt eller fel. Många får experimentera sig fram för att hitta något som fungerar. Genom graviditeten och i takt med att kvinnans mage växer får man använda fantasin för att det ska bli bra.

Prata om sex

Sexlust eller inte, så är det viktigt att samtala med sin partner för att öka förståelsen för varandras känslor. Om den ena suktar efter närhet och den andre hellre vill ha samlag kan det ge upphov till onödiga missförstånd och sårade känslor.

På barnmorskemottagningarna bemöter man ofta frågor och funderingar kring sexlivet. Tveka att tala med personalen, eller ta kontakt med en sex- och samlevnadsmottagning.