Sömn – första trimestern

Sömn i början av graviditeten

65041
Illamående sömn gravid

Trötthet på dagen och störd nattsömn – en jobbig kombination.

I början av graviditeten är det vanligt att sömnrelaterade besvär uppstår när kroppen jobbar för fullt med det blivande barnet i magen. Störd nattsömn i kombination med dåsighet dagtid är väldigt frustrerande och påfrestande, särskilt när kroppen så väl behöver ny energi och humöret kanske redan sviktar p.g.a. hormoner.

Trötthet tidigt i graviditeten

Extrem trötthet under dagen beror på den snabbt stigande halten av hormonet progesteron. Hormonet som bland annat reglerar ägglossningen, håller fostret vid liv och förbereder för själva graviditeten gör en dessutom väldigt sömnig, en bieffekt som blir bättre med tiden.

Samma hormon kan märkligt nog samtidigt vara orsaken till störd nattsömn vilket i sin tur gör en ännu tröttare dagen efter.

Svårt att sova tidigt gravid

Nattetid kan man dessutom störas av t.ex. halsbränna, illamående eller otaliga toalettbesök på grund av växande livmoder.

Brösten som i detta tidiga stadie börjar växa och därmed ömma kan också bidra till att det känns omöjligt att hitta en bekväm sovställning. Det sägs att det bästa är att försöka sova på sidan.

Läs även: 9 sömntips till gravida 

Sömnen tidigt i graviditeten

Ungefär hälften av alla kvinnor upplever de första månaderna som en dimma av trötthet, och tröttheten i sig kan förvärra andra graviditetsbesvär.

Den onda cirkeln kan vara svår att bryta, men det kan vara en god idé att vara inställd på att sömnen kanske inte blir som förut riktigt än. Hitta hellre små pauser i vardagen och ta en powernap så fort din kropp ber om det. Ta alla tillfällen i akt att återhämta dig, dag som natt och kom ihåg att den störda nattsömnen och tröttheten på dagen inte kommer vara för evigt även om det känns så just nu.

Försök att ha det mörkt och svalt i sovrummet och undvik att ligga kvar och förarga dig när sömnen störs eller inte infinner sig, det blir bara ännu svårare att sova då.

Stig upp en stund och gör något helt annat. Att avbryta försöken till sömn och sedan återgå igen med gladare psyke kan hjälpa en hel del.

Även avslappning, i form av massage, lugnande ljud eller musik kan verka rogivande.

Läs även: sömn under andra trimestern