”När ska jag börja använda knipkulor?”

13851

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag är gravid i vecka 8 och jag undrar om det är normalt att inte må illa eller att rättare sagt inte känna något speciellt alls i sin graviditet? Jag har två barn tidigare och jag har spytt som en toka och är nu alltså undrande… Brösten spänner i alla fall!

Ja, det kan vara helt normalt. Din kropp känner igen graviditetshormonerna sedan tidigare.
Barnmorskan Therese

Jag fick missfall i vecka åtta. En av läkarna jag träffade menade att jag helst bör vänta tills jag haft två menstruationer innan jag försöker bli med barn igen. Hon sa att risken för missfall är större annars, eftersom hormonerna inte är riktigt ordning. Andra rekommenderar att vänta till efter den första menstruationen, men på en del låter det som att man inte behöver vänta alls. Jag vill absolut inte riskera att få ett missfall till! Hur ska jag göra? Jag har inte genomgått någon skrapning, och har nu (en vecka efter missfallet) slutat blöda och mår alldeles utmärkt fysiskt.

Det finns ingen anledning att vänta med att bli gravid igen, även om många par brukar avvakta ett tag innan de försöker på nytt. När hormonerna i kroppen normaliserats så har du möjlighet att bli gravid. Kroppen talar om att allt fungerar normalt igen, då du har ägglossning och möjlighet att bli gravid. Så jag tycker ni skall försöka igen när det känns bra.
Barnmorskan Therese

Jag undrar hur länge det dröjer innan ägglossningen kommer igång efter att man har ätit p-piller. Jag åt Follimin i ett år och Yasmine i ett år. Jag slutade för sex månader sedan. Vi har haft regelbunden sex men utan resultat. Jag har haft regelbunden mens sedan jag slutade med p-piller

Det brukar normalt ta några månader innan kroppen normaliseras hormonellt efter p-piller bruk. Har du regelbunden mens efter avslutad p-pilleranvändning så har du troligtvis ägglossning.
Barnmorskan Therese

Jag har last igenom alla frågorna men inte hittat någon som talar om huvudvärk. Jag ar gravid i vecka 17 och har de senaste två veckorna haft huvudvärk nästan varje dag. Det börjar oftast runt lunchtid och forsvinner ibland innan jag går och lägger mig. Ar detta vanligt när man ar gravid eller tycker du att jag skall gå till doktorn for att kolla t.ex. blodtrycket?

Det behöver inte vara något men jag tycker att du skall kontakta din mvc-barnmorska för kontroll av blodtrycket. Under graviditeten har kvinnan högre halt av hormonet progesteron i kroppen, vilken ibland kan orsaka huvudvärk och göra att man ser suddigt. Om sådana symtom återkommer ofta mot slutet av graviditeten, bör man genast tala om det för sin läkare eller barnmorska. Det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
Barnmorskan Therese

Jag är 33 år gammal och väntar mitt andra barn veckan 6-7. Under den första graviditeten gick jag upp i vikt 30 kg!! fråga inte hur. Nu hade jag bestämt mig att inte begå samma fel. Jag brukar jogga 2-3 ggr i veckan mellan 5 och 7 km. Får jag fortsätta jogga och hur länge får jag göra detta.

Fortsätt du att jogga så länge kroppen hänger med det är bara bra om du håller dig i form till förlossningen. Lyssna på din kropp och när ev. kroppen/bäckenet börjar protestera så gå över till promenader eller simning. Läs gärna mer på våra sidor om mat, hälsa & livsstil.
Barnmorskan Therese

Jag tänkte fråga lite om svampinfektioner. För två månader fick jag otrolig klåda i underlivet och flyttningar. Jag fick också ont i slidöppningen efter samlag, så nu undviker jag sex . Kontaktade min barnmorska och hon sa att det är svampinfektion och att jag skulle köpa svampmedel på apoteket. Jag frågade om man inte behövde bli undersökt först så att man vet exakt att det är det, nej sa hon utan det räckte att man behandlade det själv. Jag tyckte att besvären försvann, men det tog längre tid än det stod på förpackningen. Nu börjar det om igen, klåda och tjocka flyttningar som inte luktar. Vad ska jag göra nu för att slippa detta helt, eller kommer det återkomma under hela graviditeten? Tycker att detta är jättejobbigt.

Eftersom slemproduktionen ökar är det vanligt med flytningar från slidan under graviditeten. Hormonerna som flödar under graviditeten kan få bakterierna i slidan att växa till sig, vilket kan ge upphov till svampinfektioner. Vanliga symptom är tjocka, kesoliknande flytningar, sveda, klåda och irritation kring vulvan. Svampinfektionen påverkar inte graviditeten och kan behandlas med tabletter, salva eller stolpiller. Många av medlen går att köpa receptfritt t.ex. Canesten, men hör med barnmorskan innan du börjar använda något av dem. Ger dig några tips för att hålla svampinfektionen stången under graviditeten. För att lindra symptomen är det klokt att undvika intimsprej och olika badpreparat. Skär ned på kolhydrater och socker, eftersom de gynnar svamptillväxten. Bär underkläder och strumpbyxor av bomull, undvik syntetmaterial och åtsittande byxor. Torka alltid framifrån och bakåt när du är på toaletten. Att äta yoghurt med acidophilus varje dag kan fungera som förebyggande medicin. Hoppas att du blir av med besvären.
Barnmorskan Therese

Har en fundering om knipkulor/AquaFlex. Ska föda om ett par veckor och funderar på att köpa knipkulor för träningen av bäckenbotten efter förlossningen. Nu undrar jag:
*Ska jag börja träna innan förlossningen eller kan det försvåra?
*när kan man börja använda kulorna efter förlossningen?

Under både graviditeten och förlossningen har du nytta av att ha starka muskler i bäckenbottnen och magen. Efter förlossningen brukar musklerna vara rätt ömma, men så snart du känner dig redo kan du börja med några skonsamma knipövningar med t ex Aquaflex bäckenbottenträning. Ju förr du kommer igång, desto snabbare får du tillbaka styrkan i slidmusklerna.
Barnmorskan Therese

Om man blir gravid & inte har någon inkomst, och inte har jobbat ner än på somrarna. Kan man få hjälp på penga-fronten av försäkringskassan till exempel eller måste man fixa det på något sätt själv?

Det finns alltid en lägsta ersättning, så du blir aldrig utan.
Barnmorskan Therese

Var inne på er sida och skulle kolla den här vänta barn kalendern. Om jag klickar på t.ex. vecka 10 så står det ju fakta om vad som händer just då men varför står det ditt barn är nu i vecka 8 då? är det för att man drar av 2 veckors tid från ägglossnings-tiden eller har ni gjort fel? För det står så typ på nästan alla veckor, att ni drar av 2 veckors tid.

Befruktningen sker vanligtvis två veckor efter menstruationen, men eftersom kvinnan för det mesta inte vet exakt när hon blev befruktad är det lättare att beräkna graviditeten från den första dagen i den senaste mensen. Om du fick din senaste mens för t ex tio veckor sedan säger man att du är i vecka 10, trots att barnet förmodligen bara är åtta veckor gammalt.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i vecka 25 och har mått jättebra hela tiden. Jag jobbar som Styrketräningsinstruktör samt Bobypump, spinning, core och box instruktör. Jag kör inga fasta klasser nu under hösten men hoppar in då och då. Jag tränar mycket hemma, då blir det mest Bodypump och core då jag tror att det är bra att hålla kroppen stark. Min fråga till dig: Är det ok att träna hela kroppen under graviditeten t.ex. magen? Jag har hört så mycket olika att jag inte vet vad jag ska tro. Jag tycker det känns bra att träna magen…men vill inte göra det om det inte är bra. Vilka övningar ska jag undvika? Kanske en uttjatad fråga…men jag är väldigt tacksam för svar!

Så länge graviditeten inte är en riskgraviditet är det bara bra att träna regelbundet. Detta gäller även magträningen, även om denna bör modifieras lite grand i takt med att magen växer. Mot slutet av graviditeten, när magen är riktigt stor, kan du till och med behöva sluta med magövningar för det finns en risk för separation av den raka bukmuskelns senstråk, linea alba och det kallas för diastas eller diastas recti. Detta kan framför allt uppstå vid överdriven mag- och coreträning, eller vid en alltför stor viktökning under graviditeten. Det är inte farligt och går så småningom ihop av sig själv efter förlossningen. Sök på biblioteket eller i bokhandel för bra magövningar för gravida. Jag vet att det finns en hel del material. Läs även på vår sajt om mat, hälsa & livsstil.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga om vikt som jag hoppas kunna få svar på! Jag är ganska så i början av min graviditet, vecka 10. Jag har redan gått upp ett antal kilo och blir lite ”orolig” över detta.. Läser i tidningar och böcker att de flesta inte går upp alls under de första månaderna. Jag förstår självklart att det är individuellt men kanske finns med någon tabell som talar om ungefär hur det ser ut? Vet att man inte ska/kan jämföra men är bara nyfiken… Konstig fråga kanske, men som gravid för första gången snurrar många frågor!! Äter inte mer än innan, kanske lite oftare, men små portioner.

Du frågar om lämplig viktuppgång under graviditeten och som du påpekar är det ju individuellt. Några riktmärken kan du få av mig. Hur mycket du bör gå upp under din graviditet beror på din vikt, eller snarare ditt body mass index, BMI, innan du blev gravid. Du räknar ur ditt BMI genom att ta din vikt i kilo och delar med din längd i meter upphöjt till två. En kvinna som väger 60-kg och är 1,68m lång har således ett BMI på 21,3. 60/(1.68×1,68)=21,3 vilket innebär normalvikt.

  • BMI <18,5 undervikt
  • BMI 18,5-24,9= normalvikt
  • BMI 25,0-29,9= övervikt
  • BMI >30 kraftig övervikt, fetma

Om du är underviktig bör du gå upp minst 12-kg, gärna lite mer under graviditeten. Om du är normalviktig bör du gå upp 10-12-kg. Om du är överviktig bör du som mest gå upp 7-10-kg. Ifall du är kraftigt överviktig bör du som mest gå upp 6-8-kg. För flerbördsgraviditet gäller andra siffror. Många kvinnor är rädda för att gå upp för mycket i vikt under graviditeten – enligt statistiken går en av tio kvinnor upp mer än det rekommenderade antalet kilon. Det är emellertid ingen risk så länge du bibehåller hälsosamma mat- och motionsvanor. Du ska öka i vikt när du är gravid.
Barnmorskan Therese

Jag och min sambo försöker bli med barn och jag undrar en sak ang. mat. Idag äter vi GI-mat (= mycket lågt intag av kolhydrater) och jag undrar om jag ska börja äta mer kolhydrater så fort jag vet att jag är gravid eller om det räcker att jag äter mer efterhand som jag känner att jag behöver mer energi. Idag äter vi rikligt med kött och grönsaker och en grov smörgås varje dag. Vi äter regelbundna måltider och rikliga portioner. Jag tar även vitamintabletter (mitt val, kvinna) dagligen. Jag undrar även om jag ska börja dricka ett glas mjölk varje dag. Vill också tillägga att jag mår bättre och är mycket piggare sedan jag i våras började med gi-mat.

Fortsätt du med er GI-mat tills du är gravid, det verkar ju toppen för din kropp. När du väl är gravid tycker jag att du skall hålla den klassiska tallriksmodellen som delas in i fem kategorier:
1) långsamma kolhydrater,
2) frukt och grönsaker,
3) mjölkprodukter,
4) kött, fisk, och annan proteinrik föda,
5) olja, fett och socker. De viktigaste grupperna är långsamma kolhydrater samt frukt och grönsaker.
Från dessa bör huvuddelen av maten i samtliga måltider komma, och de bör kompletteras med mindre mängder mjölkprodukter och proteinrik föda. Även olja, fett och socker innehåller en del viktiga näringsämnen men bör ätas med måtta. Inom varje grupp är det bra att äta ett brett urval av livsmedel, så att du får i dig all den näring som du och barnet behöver. Ungefär en tredjedel av din kost bör utgöras av långsamma kolhydrater så som bröd, frukostflingor, pasta, ris och potatis. Välj gärna oraffinerade produkter som råris, fullkornsbröd och fullkornspasta, eftersom dessa är extremt näringsrika.
Barnmorskan Therese

Jag har en enkel fråga som min väninna och jag tvistat om vilket är det som är rätt? Om man 1 gång gjort kejsarsnitt är man tvungen att föda med snitt nästa gång igen eller kan man föda vaginalt? Hur många gånger kan man göra snitt utan att det påverkar kroppen?

Du kan föda vaginalt andra gången efter att ha genomgått kejsarsnitt vid första förlossningen. Sedan rekommenderar man ta kejsarsnitt vid tredje graviditeten, om du genomgått två snitt tidigare.
Barnmorskan Therese