Vad ska man äta när man ammar?
Även om det kan vara svårt att hitta tid mellan alla blöjbyten och amningsmaraton är det viktigt att du själv får i dig näring med jämna mellanrum. Försök att äta så allsidigt som möjligt och glöm inte att dricka mycket vatten!
När ditt barn dricker bröstmjölk får det i sig all näring det barnet för att växa och utvecklas. Eftersom barnet tar det som han eller hon behöver kan det bli du själv som lider brist på något om du inte äter ordentligt.
Allsidig och näringsrik mat behöver inte vara så komplicerad, se bara till att det råder en balans mellan de olika sakerna du äter, samt att du får i dig lite av varje per dag.
Ät enligt nedanstående så får du i dig allt du behöver:
- Två tre portioner grönsaker om dagen. Du kan ha lite paprika eller gurka på smörgåsen på morgonen, och sallad vid sidan av lunch och middag.
- Tre frukter om dagen. Förslagsvis morgon, middag och kväll.
- Två glas mjölk, fil eller yoghurt per dag. T.ex. ett glas till varje mellanmål.
- Någon form av proteiner varje dag. T.ex. kött, kyckling, fisk, bönor eller linser.
- Fisk ett par gånger i veckan
- Kolhydrater, helst fullkorn. Ris, pasta, potatis bulgur.
Se till att få i dig lite extra av följande näringsämnen:
- Omega-3
Finns i fet fisk som lax, makrill och sill
- D-vitamin
Finns i solljus, mager mjölk/fil/yoghurt, margarin, fisk och ägg.
- Folsyra
Finns i fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker, frukt och bär.
- Järn
Finns i kött, leverpastej, blodpudding, nötter, baljväxter och gröna bladgrönsaker som t.ex. spenat.
- Jod
Finns i jodberikat salt, det står alltid på förpackning om saltet är berikat eller inte.
Kom ihåg att koffein bryts ner långsammare hos en bebis, samtidigt som bebisen får likadana effekter av koffeinet som du själv när det går över i bröstmjölken.
Du kan dricka kaffe utan att det skadar ditt barn men var uppmärksam på om barnet blir mer skrikigt och får svårare att komma till ro, då kan du prova med att dra ner intaget lite.
Rökning bör undvikas helt. Bröstmjölken får en högre halt av nikotin än ditt eget blod, varpå det går rakt igenom till barnet.
Alkohol går över i din bröstmjölk och finns i alla dina kroppsvätskor i mycket låga koncentrationer. Råden om alkohol och amning går isär. Det finns många moraliska rekommendationer och råd. Ur ett medicinskt perspektiv är det inte farligt för barnet om du dricker alkohol då koncentrationen av alkohol i din bröstmjölk är obetydligt låg. Betydligt högre koncentrationer av alkohol kan hittas i andra drycker som är avsedda för barn, som juicer och puréer. Apelsinjuice kan exempelvis innehålla 0.09 vol % alkohol. Detta för att socker och jäst naturligt producerar alkohol.
Bantning! Du ska inte banta när du ammar! Du behöver massa extra energi för att behålla hälsa och för att ge tillräckligt med näring till ditt barn. Amning i sig kan göra att du tappar upp till 1 kg per månad de första fyra till sex månaderna du ammar.
Vad gäller läkemedel brukar information finnas på bipacksedeln. En del läkemedel är i princip ofarliga, medan andra bör undvikas. Rådgör alltid med sjukvården om det känns osäkert.
En del saker du äter och dricker kan påverka ditt barn negativt även om det inte är något farligt. Sura drycker eller citrusfrukter kan ge vissa barn ont i magen, likaså en del födoämnen som t.ex. mejeriprodukter, choklad, ägg, och annat. Lök är vanligt att barnet få magknip av.
Om du märker att din bebis verkar lida av ont i magen, och blir ovanligt ledset och skrikigt kan du prova att utesluta vissa produkter och se om det gör någon skillnad. I sådana fall kan det vara fråga om en överkänslighet.
Vanliga födoämnen som ammande bebisar reagerar på:
- Mjölk och andra mejeriprodukter
- Nötter, framförallt jordnötter
- Choklad
- Ägg
- Lök, kål, vitlök och broccoli
- Citrusfrukter
- Soja, vete och majs