Varför får man cravings?

Cravings gravid

10501
Cravings gravid
Cravings gravid

Tidigt i graviditeten, och även fortlöpande under nio månader kan många kvinnor känna ett plötsligt sug efter en viss typ av mat. Detta kallas för ”cravings”. 

Begär eller cravings kan komma plötsligt under graviditeten och just när det sätter in kan det vara svårt att koncentrera sig på något annat än just det man är sugen på. Det kan vara allt från mat man tidigare gillat men också saker som man aldrig förr tyckt om. En del kvinnor kan till och med få en plötslig och märklig lust att äta t.ex. lera, porslin eller jord.

Cravings gravid

Det talas om att begären som sätter in är styrda av en omedveten respons på kroppens brister eller behov. Man vet dock inte varför man har cravings under graviditeten.

Begären kan bytas ut med kort varsel, och det som varit oemotståndligt kan timmen senare vara föremål för illamående.

Så länge det inte är ett farligt eller ohälsosamt begär som dyker upp kan man lugnt tillfredsställa sugen som kommer.

Vanliga cravings under graviditeten

Det talas ofta om kvinnor som blir sugen på de mest konstiga sakerna såsom cement, disktrasor och läppbalsam. Detta tillhör dock undantaget.

De flesta blir sugna på helt vanliga livsmedel som är antingen salta, sura eller söta. Choklad och glas är vanliga cravings och likaså lakrits och chips. En del blir också sugna på pommes, sushi eller leverpastej.

Så länge det inte går till överdrift så är det okej att vara sugen på speciella saker när man är gravid.