Vad är en babyshower?

Babyshower

95735
Vänner på babyshower

Babyshower är en amerikansk tradition som fått allt starkare fäste i Sverige på senare år. Tanken med babyshowern är att mamman ska överösas, ”duschas” med både presenter, goda råd och social samvaro med vänner, familj och arbetskamrater.

Babyshower ursprung

Från början handlade babyshower om att kvinnliga familjemedlemmar och vänner som själva är mammor, skulle delge den blivande förstagångsmamman alla sina kunskaper och tips. Idag handlar eventet mer om att få tillfälle att träffas med sina vänner och familj under roligare former innan det den blivande mamman går in i sin babybubbla där det för en lång tid framöver kommer handla mest om blöjbyten, nattvak och amning.

När har man babyshower?

Man kan egentligen ha en babyshower när som helst, både före och efter förlossningen. Det vanligaste är dock att mamman är ganska långt gången i sin graviditet och har 1-2 månader kvar till förlossningen. Tanken är ju att fokus ska ligga på social samvaro och skoj, vilket blir lite annorlunda om barnet redan har fötts – då blir det lätt att fokus hamnar på bebisen i stället.

Gäster på babyshower

Ursprungligen var det bara kvinnor som deltog vid babyshowers, eftersom grundtanken var att erfarna mödrar mer eller mindre skulle utbilda den blivande mamman i moderskapet. Nuförtiden är det också mest kvinnliga gäster på en babyshower, men män är också välkomna i allt större utsträckning tack vare en mer öppen syn på jämställdhet och föräldraskap.

Om babyshowern hålls som en överraskningsfest brukar det vara de nära vännerna eller syskonen till den blivande mamman som har koll på gästlistan. Det är helt individuellt vilka man bjuder in och de som arrangerar babyshowern brukar ha ganska bra koll på vilka den blivande mamman skulle önska som gäster.

Presenter på babyshower

Babyshowern handlar mycket om presenter och det finns särskilda gåvor som är tänkta just till det här sammanhanget, t.ex. blöjtårtor som ser ut som riktiga tårtor men är gjorda på ett dekorativt sätt av massvis med nya blöjor. Egentligen kan man ge bort allt möjligt på en baby shower. Allt ifrån stora presenter som amningskuddar eller babysittrar och monitorer till förbrukningsvaror som blöjor, våtservetter, kläder eller sängkläder, eller mer varaktiga presenter som t.ex. böcker eller fotoramar. Huvudsaken är att presenterna är relaterad till den blivande mamman och det kommande barnet. En trevlig present som vunnit mark på senare år är en personlig tavla. Denna innehåller barn namn och eventuellt födelseuppgifter. En tavla med namn kan man köpa i förväg om föräldrarna bestämt sig om namnet i god tid. Vill man ge en födelsetavla med barnets födelseuppgifter går det bra att ge ett presentkort.

Även om babyshowers har fått fäste i Sverige är det inte helt okontroversiellt med presentgivningarna eftersom det traditionellt har ansetts otursbringande i Sverige att ge bort presenter innan förlossningen. En del väljer att fokusera mindre på presenter medan de flesta trots allt köpt det amerikanska konceptet och tycker det är roligare.

Mat på babyshower

Traditionsenligt bjuder en babyshower på plockmat och enkel förtäring. Det är inte tal om några avancerade sittningar, eftersom fokus ska ligga på den blivande mamman – och framförallt öppning av presenter.

Lekar vid en babyshower

När det är fest ska det vara kul, en babyshower är inget undantag, snarare tvärtom. Det är mer regel än undantag att de som arrangerar babyshowern har hittat på finurliga gissningslekar som har med t.ex. barnets födelsedatum, eller längd och vikt att göra. Det brukar också förekomma frågesporter, babybingo och till och med pyssel där man t.ex. målar babytavlor eller designar små kläder till det kommande barnet. Det finns inga regler egentligen för exakt vad man ska göra på en babyshower, huvudsaken är att alla har roligt och att mamman får total uppmärksamhet.

Här kan du få mer inspiration: 24 lekar till Babyshower