Som gravid bör man undvika att rensa kattlådan. Detta beror på att toxoplasma kan finnas i kattens avföring. Men vad är egentligen toxoplasma och varför är den farlig för gravida? Och hur gör du om du måste tömma kattlådan trots att du är gravid? Vi reder ut frågetecknen.
Toxoplasma gravid
Parasiten toxoplasma stöter man på lite titt som tätt när man googlar om kostråd kring sin graviditet. Att toxoplasma är särskilt farlig för gravida beror på att den kan leda till sjukdomen toxoplasmos som är särskilt farlig för gravida. Blir man smittad av toxoplasmos märker man oftast ingenting, men är man gravid kan fostret smittas genom moderkakan och det kan leda till missfall, allvarliga hjärnskador hos bebisen och i vissa fall kan barnet få ögonsjukdomar senare i livet. Har man en gång fått toxoplasmos är man sedan immun. Smittan sprids genom djur till människa och inte människa till människa.
Sedan 1 juli 2004 är man inte anmälningspliktig, vilket gör att man i nuläget inte vet exakt hur vanlig toxoplasmos är i Sverige. Innan anmäldes mellan fyra och arton fall per år.
Katten bär på toxoplasma
Då smittan sprids genom kattens avföring (katten nämns oftast som huvudbärare av parasiten) avråder man gravida att tömma kattlådan. Be istället din partner eller någon annan i familjen att göra det. Men om du ändå måste rensa lådan någon gång bör du:
- Använda handskar
- Tvätta händerna noggrant efteråt
- Avsluta med handsprit
- Försluta påsen ordentligt och släng direkt
Hur undviker jag toxoplasma i mat under graviditeten?
Som gravid bör man även undvika att äta rått kött eller kött som inte har blivit upphettat ordentligt då toxoplasma även kan finnas där. Toxoplasma dör vid djupfrysning och vid upphettning till minst 65 grader. Tänk alltså på att äta kött som antingen varit fryst i minst tre dygn eller ordentligt genomstekt kött.
Här är vad Livsmedelsverket rekommenderar dig som gravid att tänka på:
- Skölj frukt och grönsaker noggrant
- Ät inte rått kött. Stek igenom köttfärs, gris, nöt, lamm, fågel och vilt.
- Var noga med att tvätta händerna när du lagar mat och byter råvaror. Diska skärbrädor och köksredskap ordentligt.
- Vill du äta torkat, gravat och kallrökt kött som parmaskinka och salami bör du frysa ner det i tre dygn innan du äter det.
Källor: SVA, Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket