Resa under graviditeten

Resa gravid

8142
Resa gravid

Det går alldeles utmärkt att resa även när man är gravid. Beroende på reslängd och resmål kan det dock vara bra att vara lite extra förberedd inför oväntade situationer eller komplikationer.

Resa när man är gravid

En bra idé är att investera i ett bra reseapotek som innehåller allting du redan använder eller kan tänkas behöva under resan, som t.ex. smärtlindring, näsdroppar, myggmedel som är godkänt för gravida och medel mot svampinfektion om du reser till varmare klimat. Även stödstrumpor kan vara en god idé att införskaffa om du ska resa med flyg eller sitta stilla länge på annat sätt.

Tänk också på att ta med dig din journal från mödravårdscentralen där all viktig information om din graviditet finns antecknad. Om du skulle behöva uppsöka vård på resan är detta ett bra underlag för vårdpersonalen.

Det är också viktigt att kontrollera din försäkring och ta reda på vad som ingår i den när du är utomlands. De flesta vanliga hemförsäkringarna tänker inte graviditetsrelaterade kostnader efter vecka 28 vilket kan bli kostsamt om en situation skulle uppstå.

Reser man inom Norden, EU eller Schweiz ska man skaffa ett europeiskt försäkringskort, EU-kort, från Försäkringskassan. Kortet berättigar till samma sjukhusvård som för landets invånare men täcker inte kostnader för hemtransport, något som dock ordnas om man tecknat reseförsäkring tidigare.

Vid resor utanför EU beställer man ett servicekort från det försäkringsbolag där man tecknat hemförsäkring. Kortet talar om att man är försäkrad och att försäkringsbolaget täcker sjukvårdskostnader i 45 dagar från och med utresan.

Det är också viktigt att ta reda på vad som gäller för olika flygbolag. Det vanligaste är att man inte får flyga under graviditetens två sista månader på grund av det finns risk för att planet behöver landa om kvinnans förlossning sätter igång under flygresan, en kostnad som inte täcks av försäkringsbolaget utan man får stå för själv.

Checklista inför resan:

  • Reseapotek
  • Journal från mödravården
  • Kolla upp vad som ingår i försäkringen
  • Ta reda på flygbolagets regler för gravida
  • Följ kostråd och vaccinationsanvisningar