Doula – en förlossningscoach

5894

Ordet doula härstammar från grekiskan och betyder ”hjälpkvinna”.

En doula fungerar ungefär som en coach under förlossningen. Hon hejar på dig och peppar dig när du behöver det som mest och hjälper dig att komma ihåg andningen och fokusera rätt. Det är inte meningen att hon ska ta din partners eller annan närståendes plats utan ska enbart vara ett stöd för dig och din förlossning, precis som det gamla grekiska ordet antyder.

För att få kalla sig Doula måste man ha deltagit vid förlossningar tidigare och ha genomgått en Doulautbildning. De som väljer att bli Doulor är i princip helt vanliga kvinnor som själva fött barn och känner en passion för att hjälpa andra kvinnor att ta sig igenom samma sak.

De som väljer att anlita doulor kan förvänta sig en hundraprocentig uppmärksamhet och stöd hela vägen igenom. Doulan vet vad du upplever, och kan till skillnad från barnmorskorna fokusera enbart på ditt mentala tillstånd, ditt sätt att andas och så vidare.

Även den medföljande under din förlossning kan bli trygg av doulans närvaro och stöd. Han eller hon kanske också behöver hitta ett lugn, andas rätt eller slappna av för att inte stressa upp situationen och därmed dig.