Räkna ut ägglossning

Räkna ut ägglossning

62847
Räkna ut ägglossning
Räkna ut ägglossning

Räkna ut din ägglossning

Med vår ägglossningskalender kan du beräkna din ägglossning. På detta sätt får du fram dina mest fertila dagar, då du lättast blir gravid. När du väl har ägglossning så kan ägget bli befruktat i upp till ett dygn. Du bör därför försöka att ha samlag vid rätt tillfälle om du vill bli gravid.

En kvinna kan endast bli gravid under en kort period i varje menscykel. Under en kvinnas liv äger en ägglossning rum vid ungefär 400 tillfällen, men den varar endast under en kort tid.

När har man ägglossning?

Ägglossningen inträffar normalt omkring 14 dagar före mens. När exakt ägglossningen inträffar är dock högst individuellt. Då den kan variera en del från kvinna till kvinna så brukar man ibland ge det mer generella svaret att den kan komma 12 till 16 dagar innan menstruationens första dag. Lyckas ni pricka in så att ni har samlag 9-12 timmar före ägglossningen så maximeras era chanser för att bli gravida.

Störst chans att bli gravid har du alltså den dag du har ägglossning samt dagen innan ägglossningen. Mannens spermier kan leva några dagar inne i kvinnan och det kan också ta upp till ett dygn för dem att hitta ägget. När du försöker att bli gravid så ska du därför ha regelbundet samlag dagarna före och på dagen för ägglossning.

Ägglossning uträknare

En ägglossningsuträknare eller ägglossningskalender används för att räkna ut när nästa ägglossning äger rum. Det man behöver koll på är sin menscykel. Det krävs även att du har en regelbunden menscykel som varje månad följer samma gång eller cykel.

Tips: Köp ägglossningstest för att hitta din ägglossning.

Beräkna ägglossning

Med denna ägglossningskalkylator kan du beräkna din ägglossning. Den genomsnittliga menscykeln är 28 dagar lång, men ungefär hälften av alla kvinnor har en cykel som varierar med sju dagar eller fler.

Med uträkningen nedan så får du fram ett ungefärligt datum för din ägglossning:

Håll koll på din ägglossning

Att med en ägglossningskalkylater beräkna sin ägglossning betyder inte att du får ett exakt svar, då variationer kan finnas. För att veta exakt när den kommer så kan du istället mäta nivån av LH-hormon i urinen, vilket du gör med ett ägglossningstest. Dessa test har normalt över 99% tillförlitlighet (kända varumärken är Tento be sure, Testlagret och Clearblue). Många använder två verktyg i kombination för att hitta rätt tidpunkt.

  1. Räkna ut din ägglossning och få fram din ägglossningskalender
  2. Köp ägglossningstest och få bekräftat vilken som är den rätta dagen (köp ägglossningstest här)