Vad ska jag dricka?

Vad bör du dricka och inte dricka under graviditeten

23958
Dricka gravid

Vi har sammanställt de vanligaste dryckerna och vad man som gravid bör tänka på vid intag.

Vatten när du är gravid

Som naturlig vätskekälla är vatten oumbärligt att dricka i samband med måltider eller när törsten sätter in. Kroppen behöver mycket vätska både när man är gravid och annars. Vatten förser kroppen med den vätska som behövs för att balansera den ökade blodvolymen i kroppen.

Vatten förhindrar också vätskebrist och upprätthåller njurarnas funktion vilket minskar risken för urinvägsinfektioner.

Färgen på urinen brukar vara ett säkert tecken på kroppen behöver mer vätska; är din urin mörkfärgad indikerar det att du behöver dricka extra mycket vatten.

Mjölk när du är gravid

Du kan med fördel dricka mjölk som måltidsdryck, alternativt som komplement till mellanmål. Företrädesvis bör du dricka mager mjölk som innehåller en högre halt D-vitamin än fet mjölk.

Läsk och saft när du är gravid

Både läsk och saft saknar näringsämnen och tillför enbart energi. Saft och läsk i kan drickas i måttlig mängd, men inte som en ersättare för vatten.

Kaffe och te när du är gravid

Om du håller dig till tre små koppar kaffe eller sex koppar svart te om dagen så följer du Läkemedelsverkets rekommendationer om max 300 mg koffein/per dag för gravid kvinnor. En högre mängd kan påverka fostret i magen.

Energidrycker när du är gravid

Energidrycker innehåller liksom kaffe och te koffein och bör därför räknas in under det dagliga rekommenderade intaget på 300 mg/dag. Precis som läsk och saft tillför energidrycker ingen näring och bör därför bara drickas restriktivt och inte ersätta nyttigare drycker när man är törstig.

Alkohol när du är gravid

Alla gravida kvinnor rekommenderas att strikt avstå från alkohol under hela graviditeten eftersom alkohol obehindrat förs över till fostret. Det går naturligtvis bra att dricka alkoholfria viner alternativt någon annan dryck.