Hur går ett ultraljud till?

3335

Alla kvinnor som är gravid i ungefär vecka 17-18 erbjuds en frivillig ultraljudsundersökning. Metoden har använts länge och klassas som säker. Tack vare att ultraljudsapparaterna ger ifrån sig en så pass liten mängd energi har man hittills aldrig kunnat påvisa några skador hos fostret relaterade till undersökningen.

Ett ultraljud syftar främst till att fastställa graviditetens längd och utveckling och man kan genom undersökningen fastställa vissa grövre missbildningar.

Ultraljudsundersökningen är en snabb och smärtfri metod som genom reflekterande ljudvågor kan visa innehållet i livmodern på en bildskärm.

När man ska göra ett ultraljud får man lägga sig på en brits varpå barnmorskan smörjer magen med en gelé som ger förbättrad kontakt och klarare bilder.

Svaga ljudvågor sänds in i livmodern genom en liten ultraljudsgivare som ser ut som en liten slang och ljudvågorna reflekteras tillbaka av vävnaderna. Det reflekterade ljudet omvandlas till bild och kan ses i rörligt format på en datorskärm.

Tack vare ultraljudsbilderna kan man ta reda på hur många foster som finns i magen, hur moderkakan är placerad, livmoderns form och mängden fostervatten. Dessa uppgifter är viktiga och kan påvisa allvarliga förändringar som tack vare att de upptäcks i god tid kan behandlas därefter.

Naturligtvis går det också att ta reda på barnets kön om så önskas.