Det här händer i gravidvecka 38

I texten nedan kan du läsa om vad som händer i graviditetsvecka 38

28283

Eventuellt har du gått upp lite i vikt nu, eller så har din viktkurva stannat av. Båda alternativen är normala när man är gravid runt vecka 38, men man ska vara aktsam på plötsliga viktuppgångar eller viktförlust. 

Gravid vecka 38
I vecka 38 räknas barnet som fullmoget.

Om barnet har fixerat sig redan så kan du känna av att det är lättare att både äta och andas då det blir mer utrymme uppe i din mage.

Dock gör det ökade trycket ner mot musklerna i din bäckenbotten kanske att du upplever en ilande eller surrande smärta. Även diarréer är vanliga mot slutet av graviditeten eftersom produktionen av hormonet prostaglandin som har i uppgift att tömma tarmen inför förlossningen, ökar nu.

Barnet när du är gravid i vecka 38

När du är gravid i vecka 38 ligger ditt barn förmodligen med huvudet neråt, väger kring 3 kilo och är ungefär 49 centimeter långt. Barnet räknas från och med nu som fullmoget och skulle utan problem klara av ett liv utanför livmodern.

Inför förlossningen som är påfrestande även för barnet, har det lagrat extra näring som kan användas. Dessutom fungerar underhudsfettet som en extra energiresurs de första dagarna efter förlossningen. Ditt barn är med andra ord i graviditetsvecka 38 både färdigutvecklat och fullt rustat för att klara av både en förlossning och tiden efter födseln.

Läs även:  Graviditetsvecka 37  —  Graviditetsvecka 39