Det här händer i gravidvecka 39

I texten nedan kan du se vad som händer i graviditetsvecka 39

31414

I graviditetsvecka 39 mognar din livmoderhals inför förlossningen. I början av graviditeten var livmoderhalsen riktad bakåt för att förhindra att den skulle öppnas. Nu är den däremot både riktad framåt och dessutom förkortad. 

Din kropp är förmodligen mer än reda för att föda nu i graviditetsvecka 39. Du är tung, din livmoder tar upp allt utrymme i din bäckenbotten och mage och det kan kännas väldigt besvärligt.

Fostrets utveckling i vecka 39
I graviditetsvecka 39 är barnet i magen 50 centimeter långt och väger 3.2 kilo.

Det är väldigt viktigt att du laddar med resurser inför den stundande förlossningen, i form av mycket sömn, vila och mat. En förlossning är en påfrestande procedur som kräver all energi du har. Även om det kan vara svårt att sova på natten finns alla anledning att ta igen förlorad sömn eller vila på dagtid om du har möjlighet. Även om det skulle betyda att du vänder på dygnet så spelar det inte någon större roll och kan hellre ses som en övning inför den kommande tiden– du lär ändå få vända på dygnet ett antal gånger när ditt barn är fött.

Barnet när du är gravid i vecka 39

När du är gravid i vecka 39 är ditt barn hela 50 centimeter långt och väger cirka 3,2 kilo. Barnet har genom dina antikroppar fått skydd mot vissa sjukdomar. Innan det har bildat sina egna antikroppar kommer dessa skydda barnet under den första tiden.

Det mesta av barnets lanugohår föll av för flera veckor sedan. De sista hårstråna faller av nu inför födseln och barnet sväljer dessa tillsammans med andra utsöndringar i fostervattnet. I matsmältningsapparaten omvandlas allt detta till barnbeck som kommer ut vid den första tarmtömningen efter förlossningen.

I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel och lungorna utvecklas ytterligare men är redan fullt användbara om barnet skulle födas nu i graviditetsvecka 39.