Gravid i vecka 8 – barnmorskan berättar

I filmen berättar barnmorskan vad som händer när du är gravid i vecka 8

53320

När du är gravid i vecka 8 har din livmoder vuxit sig stor som en apelsin och det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Du kan behöva kissa ännu oftare än vanligt då livmodern trycker mot urinblåsan.

graviditetsvecka 8 - gravid vecka 8
I graviditetsvecka 8 kan ditt hår kännas mer svårskött eller så är det finare än vanligt.

När man är gravid i vecka 8 upplever man ofta ökade flytningar, så länge det inte kliar eller gör ont är detta helt normalt. Dock är det vanligt med svampinfektion under graviditeten eftersom hormonbalansen i kroppen är påverkad. Även akne kan uppstå på grund av hormonell obalans.

Håret kan kännas mer svårskött än vanligt, alternativt kan du uppleva att du har fått tjockare och blankare hår.

Det är vanligt att känna avsmak inför vissa typer av mat samt att känna motvilja mot både tobak och alkohol även om man tyckt om det före graviditeten.

Tips! Klicka här för att –> prenumerera på vår youtube-kanal
Du får då löpande filmtips om graviditet och hälsa.

Barnet när du är gravid vecka 8

När du är gravid i vecka 8 är embryot sex veckor gammalt och kan göra några enkla rörelser.

Hittills har barnets kropp varit uppbyggd av brosk, men börjar nu ersättas av skelettceller. Benen i armar och ben växer på längden och hårdnar samtidigt som lederna i kroppen börjar bildas. Armen har fått en liten armbåge och på händerna börjar fingrar växa ut med simhud emellan.

Ögon sitter fortfarande brett isär och håller på att få ögonlock. Öron och näsborrar har bildats och den närmaste veckan är väldigt viktig för hur ögon och inneröra fortsätter utvecklas.

De flesta inre organ som t.ex. hjärta, hjärna, lungor och njurar har i graviditetsvecka 8 fått sin grundläggande form. Hjärtrytmen har normaliserats och kapaciteten förbättrats och under den lövtunna huden ser man nu ett nätverk av blodkärl.

Prenumerera på vår graviditetskalender

Du får ett mail varje vecka med uppdateringar om vad som händer i din aktuella graviditetsvecka. Du får även lästips om vad som kan vara intressant för just dig. Tjänsten är gratis och du kan avsluta prenumerationen precis när du vill.

* måste anges

/
/

( dd / mm / yyyy )