Det är fortfarande vanligt att du känner av illamående och trötthet när du är gravid i vecka 7. Magen kan dessutom kännas uppblåst och förstoppad på grund av att tarmarna arbetar långsammare. Även halsbränna kan märkas av, även om det är ett symtom som är vanligare senare i graviditeten. Många kvinnor upplever också yrsel när de har stått upp en längre tid vilket oftast beror på lågt blodtryck.

Brösten förändras ytterligare både i storlek och utseende. Bröstvårtorna kan redan nu i vecka 7 vara mer framträdande och huden omkring, d.v.s. vårtgårdarna mörknar ytterligare. Venerna i brösten blir också mer framträdande genom huden då blodtillförseln är högre.
Din hjärtfrekvens ökar kraftigt och ämnesomsättningen stiger med upp till 25 %.
Normalt sett kan en läkare i graviditetsvecka 7 fastställa graviditeten genom en vaginalundersökning.
Barnet när du är gravid i vecka 7
När du är gravid i vecka 7 börjar ditt barn anta mer mänskliga former och svansen som utvecklades tidigt i graviditeten är nästan borta. Dock är huvudformen fortfarande ojämn och framåtböjd. Mörka fläckar på vardera sidan av huvudet skall så småningom bli till ögon och de veck som ska täcka ögonen håller på att växa fram. Förstadium till näsborrar syns som två små hål, och på sidorna av huvudet sitter några små knoppar som ska smälta samman och bilda ytterörat. Det går även att urskilja både läppar och tunga i den ännu gemensamma hålan mellan mun och näsa.
Ryggraden och hjärnan är i graviditetsvecka 7 nästan färdigbildad. De små knopparna som ska bli till ben och armar växer snabbt och en tendens till fingrar och tår börjar växa fram på händerna som nästan ser ut som små paddlar.
Hjärtat som när du är gravid i vecka 7 har en höger- och en vänsterkammare slår med ca 150 slag per minut vilket är dubbelt så fort som hos en vuxen. Embryot har börjat bilda sitt eget blod i de blodkärl som redan hunnit utvecklas.
Det här är ett känsligt skede då alla inre organ utvecklas i rask fart vilket gör det väldigt viktigt att du inte utsätter ditt foster för något som kan påverka dess utveckling negativt.
Läs även: Graviditetsvecka 6 — Graviditetsvecka 8