Gravid vecka 6 – det här händer i gravidvecka 6

Detta händer när du är gravid i vecka 6

70008
Gravid vecka 6. Nu kan du börja känna dig illamående.
I graviditetsvecka 6 är embryot cirka 4-7 millimeter stort.

När du är gravid i vecka 6 kan du börja känna dig illamående på morgonen, vid matlagning eller vid andra syn- eller luktintryck. Illamåendet kan resultera i kräkningar, något som inte är farligt för fostret som ändå tar till sig den näring det behöver.

Läs även: Graviditetsvecka 5  —  Graviditetsvecka 7.

Graviditetsillamåendet beror på förändrade hormonnivåer i kroppen och kan förvärras genom stress, hunger och trötthet.

Livmodern har när du är gravid i vecka 6 vuxit sig stor som en clementin och slidan har antagit en blåaktig eller violett ton. Även brösten förändras vilket beror på att de körtlar som ska komma att producera mjölk stimuleras av hormoner. Vid denna tidpunkt kan det vara en bra idé att komplettera kosten med kosttillskott.

Tips! Klicka här för att –> prenumerera på vår youtube-kanal

Barnet när du är gravid i vecka 6

Barnet du bär på är i graviditetsvecka 6 fyra veckor gammalt och växer häpnadsväckande fort. Det har huvud och bål och mäter cirka 4-7 mm långt. Ett anlag till hjärnan börjar växa fram. Hjärtat är inte större än ett vallmofrö men har börjat slå av egen kraft. Njurar och lever fortsätter att utveckla sig samtidigt som det nervrör som förbinder ryggmärgen med hjärnan sluter sig.

Bukhåla, brösthåla, ryggrad och matsmältningssystem börjar bildas och små arm- och benanlag börjar växa fram. Det som så småningom ska bli äggstockar eller testiklar ses ännu bara som ett cellknippe. Även käken och munnen utvecklas och det finns redan 10 tandanlag i båda käkarna.

I slutet av graviditetsvecka 6 börjar blodomloppet fungera.

Läs även: Graviditetsvecka 5  —  Graviditetsvecka 7

Prenumerera på vår graviditetskalender

Du får ett mail varje vecka med uppdateringar om vad som händer i din aktuella graviditetsvecka. Du får även lästips om vad som kan vara intressant för just dig. Tjänsten är gratis och du kan avsluta prenumerationen precis när du vill.

* måste anges

/
/

( dd / mm / yyyy )