Det här händer i gravidvecka 37

I texten nedan kan du läsa mer om vad som händer i graviditetsvecka 37

33888

De flesta barn föds från och med graviditetsvecka 37 och fram till vecka 42. Är du omföderska kan det mycket väl vara dags nu när som helst. Förstföderskor däremot går oftare över tiden, det vill säga att förlossningen sker efter vecka 40.

gravid vecka 37
I graviditetsvecka 37 väger barnet ungefär 3 kilo.

När du är gravid i vecka 37 har de flesta barn sjunkit längre ner i bäckenet och är fixerade på så vis att huvudet inte längre går att rucka på.

Förvärkarna kan komma tätt men så länge de går över efter en stund är det inte riktiga förlossningsvärkar ännu. (läs mer: förvärkar och hur de känns)

Klocka värkarna och lägg märke till om de ökar i intensitet. Är du osäker på vilken typ av värkar det är så går det bra att ringa förlossningsavdelningen eller din barnmorska.

Ungefär graviditetsvecka 37 har du förmodligen ett besök hos din barnmorska som dels kontrollerar ditt barns position och fixering och dels kontrollerar ditt blodvärde, blodsocker och urin precis som vanligt.

Vid detta besök brukar du också få chansen att gå igenom graviditeten i samråd med barnmorska och komma fram till en eventuell förlossningsplan om du har några särskilda önskemål inför födelseögonblicket. Förlossningsplanen, eller förlossningsbrevet tar du med dig till sjukhuset när det är dags.

Barnet när du är gravid i vecka 37

Ditt barn väger i denna vecka ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt. Siffrorna är genomsnittliga och bara en ungefärlig indikation.

Barnet tränar fortfarande på sin andning genom att dra in och ut fostervatten ur lungorna, det organ som mognar allra sist.