Gravid i vecka 9 – barnmorskan berättar

I texten nedan kan du läsa om graviditetsvecka 9

66865

När du är gravid i vecka 9 har livmodern vuxit sig dubbelt så stor mot hur den var innan du blev gravid. Kanske märker du redan nu att kläderna stramar åt.

graviditetsvecka 9 - gravid i vecka 9
Redan i graviditetsvecka 9 kan kläderna börja strama åt.

Hormonella förändringar kan synas i hyn i form av utslätade rynkor eller ökad uppkomst av akne. De hormonella förändringarna märks också på tandköttet som blivit mjukare och blöder lättare vid tandborstning, samt på salivens förändrade egenskaper.

Detta i kombination med ett eventuellt ökat småätande gör det extra viktigt att du sköter om din munhygien.

Vidare kan sköldkörteln vara mer framträdande på halsen, samt kan det dyka upp små upphöjda knutor, Montgomerys körtlar, kring bröstvårtorna.

Emotionellt är det många i graviditetsvecka 9 som känner av olika typer av orosmoment under den här perioden. Det kan gälla allt från förändrat utseende och viktökning, till rädsla för missfall, förändringar i relationer och liknande. För att öka chansen för förståelse inför din unika upplevelse och de förändringar du går igenom är det viktigt att prata med de som finns runtomkring dig.

Barnets utveckling när du är gravid i vecka 9

Embryot är när du är gravid i vecka 9 ungefär 2 centimeter långt och börjar allt mer se ut som en lite människa. Ansiktet träder fram med ögon som nästan är helt täckta av ögonlock och anlagen till näsa syns allt mer. Huvudet har fått en nacke och öronen är på plats. Fingrarna har vuxit ut längre och simhuden mellan de försvinner allt mer. Barnet rör sig nu försiktigt och tränar sina muskler. Fostret är ännu bara stort som en vindruva och därför känner mamman inte rörelserna i magen ännu.

Under vecka 9 utvecklas diafragman, en livsviktig muskel som gör det möjligt för barnet att andas efter födseln. Inälvorna som började bildas från navelsträngen transporteras till bukhålan som blir större i takt med att fostret växer.

De inre delarna av könsorganen, d.v.s. äggstockar och testiklar finns redan. Det yttre könsorganet ser fortfarande likadant ut på pojkar och flickor, i form av två veck som bildas och en liten könsknopp ovanför.

Prenumerera på vår graviditetskalender

Du får ett mail varje vecka med uppdateringar om vad som händer i din aktuella graviditetsvecka. Du får även lästips om vad som kan vara intressant för just dig. Tjänsten är gratis och du kan avsluta prenumerationen precis när du vill.

* måste anges

/
/

( dd / mm / yyyy )