Det här händer i gravidvecka 24

Läs texten nedan för att veta vad som händer i vecka 24

32249

I graviditetsvecka 24 besväras du fortfarande troligtvis av sammandragningar, halsbränna och förstoppning. En ökad svullnad i ben och fötter på grund av att man samlar på sig mer vatten under graviditeten kan också kännas av. 

Graviditetsvecka 24
I graviditetsvecka 24 väger barnet 600 gram och är 30 centimeter långt.

På nätterna kanske du har börjat drömma livligare drömmar. Drömmarna förklaras som ett verktyg som hjärnan använder för att behandla både medvetna och omedvetna känslor och tankar. Kanske behöver du också gå och kissa oftare igen eftersom livmodern trycker allt mer på urinblåsan.

För ditt barn som väger kring 600 gram och mäter hela 30 centimeter, börjar det bli lite trångt inuti magen men det kan fortfarande röra sig relativt fritt.

Huden är inte längre lika genomskinlig och tunn utan har blivit tjockare. Barnet kan suga på tummen och övar genom det inför amningen efter födseln.

Om barnet skulle födas när du är gravid i vecka 24 så skulle det klara av att andas luft på egen hand tack vare att de små kapillärerna (blodkärlen) i lungorna är inne i slutskedet av sin fullständiga utveckling.

Läs även: Graviditetsvecka 23  —  Graviditetsvecka 25