Vilken bärsele är bäst?

6720

För många är bärselen ett av de första köpen och många föräldrar tycker det är praktiskt att bära barnet i selen. Men när Råd & Rön genomförde tester på bärselar var det ingen som klarade alla prov. 

Tidningen Råd & Rön har testat tio olika bärselar som kostar från 300 kronor upp till kronor. Selarna är till för barn från tre kilo upp till 20 kilo och barnen i panelen har varit mellan tre och tio månader gamla. Baby Björn One fick högst betyg, men tidningen vill trots detta inte utse den till bäst i test då nackstödet inte är bra och utgör alltså en säkerhetsrisk. Just nackstödet och klämrisken var något som de flesta av de testade selarna fick anmärkning på. Den sele som inte fick någon anmärkning på säkerheten var Britax Bärsele, men både den och Stokkes MyCarrier innehåller höga halter av flamskyddsmedel.

Selen ska inte bara vara säker, utan också bekväm, både för den vuxna och för barnet. Den ska också vara lätt att ta på och av. Det bästa här är att gå till en affär och testa för att se att ni hittar en modell som känns bra för er.

Råd och Röns tips om hur du hittar den bästa bärselen:

– Nackskyddet ska ge tillräckligt stöd, vilket också är en bra funktion för de lite större barnen när de somnar i selen.
– Det minsta barnet ska kunna sitta i ”grodställning”, ryggen c-formad med knäna ovanför höfterna, för att avlasta barnets rygg och höfter.
– Spännen och knappar ska vara placerade så att de inte trycker på barnets kropp.
– Den ska ge tillräckligt stöd för rygg, höfter och nacke utan att den begränsar barnets rörlighet.
– Selen ska kunna justeras allteftersom barnet växer.

Då ingen av selarna klarade alla prov blev ingen utsedd till Bäst i test. Vi har därför bara skrivit upp vilken sele som fick högst, respektive lägst, betyg.

Högst betyg:
Baby Björn One
Pris:
1300 kronor
För nyfödda: Ja
Barnets vikt: 3,5 – 15 kilo
Anmärkning: Klent nackstöd.

Lägst betyg:
Stokke MyCarrier
Pris:
1200 kronor
För nyfödda: Ja
Barnets vikt: 3,5 – 15 kilo
Anmärkning: Höga halter av fosforerade flamskyddsmedel.

Källa: Råd & Rön