Sugklocka

Sugklocka vid förlossningen

14748
bebis sugklocka
bebis sugklocka

Om förlossningen är utdragen och ska avslutas normalt, d.v.s. vaginalt är det vanligaste att man tar hjälp av en sugklocka. Detta görs bara när man säkert vet att barnet inte påverkats negativt av det långdragna förloppet och det är en läkare som avgör vilken metod som är lämplig.

Sugklockan är antingen gjord av metall eller silikon och är kopplad till en vakuumpump. Storleken som vanligtvis används är 5 centimeter, men det finns olika storlekar.

Det finns också engångssugklockor i en enda standardstorlek som pumpas för hand.

Sugklockorna av mjukt silikon eller plast kan ha lite olika utföranden och storlekar.

Hur används en sugklocka?

Tillvägagångssättet vid användning av sugklocka är detsamma oavsett material eller storlek. Syftet är att hjälpa till att få barnets huvud att tränga ner med hjälp av mammans krystningar. Man för in sugklockan genom slidan och håller den mot barnets huvud som sugs fast av ett undertryck.

Samtidigt som mamman krystar drar läkaren i sugklockan varpå barnets huvud tränger ner. Vissa gånger kan man redan nu koppla bort sugklockan och låta mamman krysta ut barnet på egen hand om det är möjligt.

Sugklocka under förlossning

Förlossningsupplevelsen är densamma som vi en vanlig förlossning och det gör varken mer eller mindre ont att föda vaginalt med hjälp av en sugklocka. Ett visst obehag kan uppstå när sugklockan ska sättas på plats, men oftast går den processen väldigt smidigt och fort.

Ibland kan läkaren behöva klippa ett litet snitt för att påskynda förlossningen. I sådana fall görs det underlokalbedövning och du känner ingenting.

Barnets huvud när man använder sugklocka

Barnets huvud påverkas oftast inte av sugklockan mer än att det kan bli lite svullet precis efteråt, men nya rön visar på en ökad risk för hjärnblödning hos barn som fötts med sugklocka. Risken ökar framförallt om barnet är stort, och om mamman själv är kort.

När förlossningen blivit utdragen återstår tyvärr inte många andra alternativ än t.ex. sugklocka och akut kejsarsnitt, varför det fortfarande är nödvändigt att vidta dessa åtgärder.