Huvudvärk, förkylning och förstoppning är bara några exempel på krämpor som drabbar alla människor från och till, båda gravid och icke gravida. Skillnaden mellan att lida av krämpor när man är gravid jämfört med när man inte är det, är att man behöver fundera extra mycket över vilka receptfria läkemedel, eller läkemedel överhuvudtaget man stoppar i sig för att lindra besvären.
Fostret i magen delar allt som tillsätts din kropp med dig via moderkakan, både mat, dryck och naturligtvis även mediciner. Problemet med medicin är att man många gånger inte kan avgöra redan vid tillverkning huruvida fostret tar skada eller inte. Däremot kan man fastställa i efterhand, det vill säga när man märker att inga biverkningar uppstått, att medicinen klassas som ofarlig.
Hur man ställer sig till användande av receptfria läkemedel är upp till var och en, men det kan vara bra att veta att det finns en hel del ofarliga receptfria medel att ta till när man inte känner för att bita i det sura äpplet och härda ut bara för att man väntar barn.
Det är också bra att känna till att olika medicin kan ha olika påverkan på fostret beroende i vilken del av graviditeten du befinner dig i. Det som är harmlöst i tredje trimestern kanske är skadligt i första eller andra, och vice versa. Allt beror på vilka ämnen det handlar och i vilken utvecklingsfas bebisen befinner sig i just då.
Under första trimestern
Under den här perioden utvecklas fostrets organ och det är också nu som fostret riskerar att ta som mest skada i eller påverkas av medicinering. Vissa mediciner kan leda till missbildningar eller t.o.m. missfall.
Andra trimestern
Det sägs att den andra trimestern är den minst riskabla för fostret vad gäller medicinering. Dock ska man ha i åtanke att det är nu som fostrets nervsystem utvecklas, samt att fostrets tillväxt kan påverkas något av medicinering.
Tredje trimestern
Det man ska tänka på under den sista tiden av graviditeten är att barnet fortfarande kan ha medicin kvar i kroppen vid födseln vilket kan leda till förgiftning eller problem med andningen eftersom barnets mekanismer i lever och njurar som hjälper till att avlägsna medicinen inte är lika utvecklade som hos en vuxen.
Läs alltid på förpackningen innan du köper eller använder något medel, dubbelkolla med vården om det känns osäkert och betrakta nedanstående lista som vägledande.
Vid huvudvärk, migrän och magont
Ofarligt: Receptfria läkemedel med paracetamol, som t.ex. Alvedon och Panodil är säkert att ta under alla tre trimestrar, så länge dosering sker under rimliga former.
Undvik: läkemedel som innehåller acitylsalicylsyra och andra NSAID-produkter som t.ex. Ipren och Ibuprofen. Dessa ska framförallt undvikas under tredje trimestern.
Osäkert: Produkter som innehåller Kodein, och ämnen som utvunnits ur Kodein, som t.ex. Citodon. Effekten av medlet är omdiskuterat och klassas därför som osäkert.
Förkylning och hosta
Ofarligt: Nässprayer som innehåller Oxymetazolin och Xylometazolin, som t.ex. Otrivin, Nezeril och Nasin går bra att använda mot snuva eller nästäppa
Undvik: Receptfria hostmediciner som t.ex. Bromhex eller Bisolvon, särskilt under första trimestern. För hostmedicin under graviditeten är det bäst att kontakta läkare, det finns en del receptbelagda preparat som går bra att använda under graviditeten, t.ex. Coccillana-etyfin.
Förstoppning
Ofarligt: Fiberprodukter som ökar avföringens volym, t.ex. Husk eller Vi-siblin går bra att använda. Även läkemdel som ökar vätskeinnehållet i avföringen, t.ex. Salilax, Laktulose, Importal och Damilax. Så länge läkemedlet verkar direkt på själva avföringen brukar det vara ofarligt.
Osäkert: Produkter som fungerar genom att de tas upp i blodomloppet, som t.ex. Perilax, Dulcolax, Gutalax m.fl. kan eventuellt användas, men det råder fortfarande lite osäkerhet kring dessa eftersom skador på fostret teoretiskt skulle kunna uppstå även om det aldrig registrerats några.
Illamående och kräkningar
Ofarligt: Postafen som innehåller antihistaminet cyclizin går bra att använda om illamåendet är outhärdligt under första trimestern.
Undvik: Läkemedlet Calma som används mot illamående och kräkningar ska undvikas framförallt i tredje trimestern eftersom det kan framkalla sammandragningar i livmodern. Även läkemdelet Primperan kan påverka fostret negativt.
Sura uppstötningar:
Ofarligt: Läkemedlet Gaviscon, med verksamma ämnen som alginsyra, natriumvätekarbonat och aluminium går bra att använda mot sura uppstötningar och halsbränna. Medlet finns både som tuggtabletter och i flytande form.
Osäkert: Medel som används mot magsyra genom att hämma magsyreproduktionen bör intas först i samråd med läkare.